Hopp til hovedinnholdet

Jeg SKAL IKKE GI OPP drømmen min om å bli arkitekt! Sliter med matte...

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 14 år som går på 9.klasse. Min største drøm er å bli Arkitekt. Jeg ELSKER å skape, planlegge og tegne 3D tegninger på PC gjennom programmet Google Sketchup. Jeg får også mye skryt av lærerne for å være ekstremt nøyaktig og "pirkete" i alt jeg gjør. F.eks; i innføring i Matte. Men alt har sin bakside, og her er min; Jeg SLITER veldig med Realfagene. Både Matte & Naturfag. Men starter med matta. På barneskolen var jeg en av de aller beste i matte. I 8. klasse hadde jeg 4/5 på karakterkortet. I 9. klasse sitter jeg igjen med 3 på karakterkortet og spør meg selv; Hvorfor? Svaret er enkelt. Det første vi begynner med i 9. klasse er Algebra - Min største svakhet. Jeg prøvde så godt jeg kunne, men klarte aldri å lære meg alle "teknikkene" som du må kunne. Jeg endte med 3- på kapittelprøva. Jeg prøvde på nytt i neste kaptittel om tall og tallforståelse, men også der endte jeg på 3. Jeg begynner ALVORLIG å miste det meste av motivasjonen nå! Jeg kan sitte hjemme på kveldene med matteoppgaver som jeg ikke får hjelp med, fordi ingen andre i familien kan noe særlig avansert matte. Det blir til at oppgava ikke blir gjort... Når det gjelder naturfagen er det vel samme problemet egentlig. Teknikkene er vanskelig å skjønne, læreboka står på "Gresk", og jeg er i ferd med å dette helt ut i begge fag. Jeg skjønner godt hvordan alt henger sammen, jeg skjønner svaret på oppg. når jeg først SER svaret, men å komme seg fram til det... For et par dager siden tok mattelæreren min en prat med meg på gangen, og fortalte at hvis jeg ikke snart lærer meg algebra og konstruksjon (det jeg sliter mest med), så er det ikke lenge før toget går fra meg. Og det venter ikke på deg, og du tar det aldri igjen... Uansett; Jeg SKAL IKKE GI OPP drømmen min om å bli arkitekt! Men jeg vet også at det trengs mye Realfag på VGS om du skal gå den retningen. Derfor spør jeg Ung.no; HVORDAN skal jeg komme på rett kjøl igjen? HVORDAN skal jeg klare å leve ut drømmen min? Trenger hjelp nå!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Du setter veldig gode ord på noe jeg tror mange kjenner seg igjen i. Alle mennesker lærer forskjellig, på forskjellige måter og i forskjellig tempo. Matte skiller seg dessuten en del fra mange andre fag, ved at det kreves at man forstår hva man lærer, i stedet for pugging. Derfor kreves mye av læreren som skal lære bort matte, mye konsentrasjon av deg som skal lære, samt undervisningsformer som fungerer for din måte å lære på. Noen trives veldig godt med realfag og lærer pensum raskt uten å anstrenge seg alt for mye. Andre trives best med språk- eller samfunnsfag. Noen lærer raskt i alle fag, mens andre som sagt har "lettere" for noe og "vanskeligere" for andre fag. Det viktige er at du finner teknikker for å lære som fungerer for deg, og dette kan skolen din og lærerne hjelpe til med.

 

Derfor er det kjempeviktig at du med en gang tar opp dette med mattelæreren din. Det holder ikke at læreren sier til deg at "du må snart lære deg algebra". Læreren din har nemlig et ansvar for å hjelpe deg med dette, dere har et felles ansvar for at du skal lære mest og best mulig. Fortell derfor læreren at du vil gjøre en skikkelig innsats framover. Fortell også hvordan du opplever faget. Her må du være veldig ærlig om at du vil ha hjelp, og at du er bekymret i forhold til fremtidsplanene din. Vis at du er villig til å gjøre en skikkelig innsats. Læreren kan ofte bidra bedre når han/hun vet om hvordan du har det og hva slags hjelp du ønsker. Det er derfor viktig at dere snakker sammen MED EN GANG. Tenk på forhånd godt gjennom hvordan du trives med å lære, hvilke timer som fungerer bedre enn andre, forslag til hvordan læreren kan hjelpe deg annerledes i timene osv.

 

Hva slags arbeidsvaner har du i matte? Hvor mye tid bruker du på skolen? Hvor mye tid bruker du hjemme? Hvordan jobber du med faget og oppgavene? Bruker du mye tid på å repetere ofte når du har lært noe nytt? Gjør du mange øvingsoppgaver der du repeterer når du nettopp har lært noe nytt? I tillegg bør du jobbe aktivt sammen med læreren din for å finne arbeidsmåter som du faktisk lærer av, både på skolen og hjemme. Hvordan lærer du best? Praktiske oppgaver? Jobbing med oppgaver? Tavleundervisning? Jobbing i grupper? Mer hjelp av læreren mens du jobber?

 

Alle disse spørsmålene må du ta opp med mattelæreren din eller eventuelt kontaktlæreren. De kjenner ditt nivå, og kan samtidig svare deg på hvilke deler av pensum du bør konsentrere deg ekstra om framover. Forhåpentligvis har de også noen gode teknikker for hvordan du bør jobbe mest mulig effektivt med fagene ut i fra ditt nivå. Det er fint å involvere andre i planene dine, slik at de kan de heie og motivere deg ekstra underveis. Skolen må også vurdere om du har rett til annen tilrettelegging som gjør at du kan lære bedre enn nå. Her gjelder det altså at du virkelig står på i forhold til skolen. Det er fint at lærerne får vite om situasjonen, men du må også kreve at dere sammen diskuterer konkrete tiltak til hvordan læringen i matte kan bli bedre for deg.

 

Tips du selv kan teste ut:

  • Hjemme bør du repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med leksene, kan de deles opp i 20 minutters økter. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Repeter gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.

 

  • Lag tegninger og figurer som illustrerer det du lærer. Matte må forstås, og kan sjelden pugges. Tegn, skriv, lag en figur, en sang, et dikt eller andre metoder som gjør at du husker og forstår det du lærer. Huskeregler er nyttig

 

  • Hvis du vil ha variasjon fra læreboka av og til, sjekk linkene i artikkelen Leksehjelp på nett. Der finner du flere nettsider med matteoppgaver og spill på nett som du kan øve deg på.

 

  • Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i matte, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis.

 

  • Bruk realfag i hverdagen! Øv deg på hoderegning i butikken. Jobb med prosentregning når du vurderer å kjøpe en bukse på salg. Lær deg å sette opp budsjett for utgifter og inntekter i hverdagen din. Bli vant med at tall og regning er noe du forholder deg til. Bruk alle mulige eksempler i hverdagen som kan gjøre jobbingen med realfag mer praktisk og naturlig for deg.

  • For mange fungerer det å jobbe realfag sammen med andre, ved siden av timene på skolen. Kanskje har du en venn som er flink, eller Røde kors/andre har leksehjelptilbud i nærheten av der du bor. En del synes det er lettere å huske hvis oppgavene er diskutert og løst i fellesskap med andre. Noen betaler også for privattimer med en mattelærer eller liknende. Ofte hjelper det også å ta med seg en venn, penusmbøkene og skrivesaker på kafé eller et annet hyggelig sted. Bruk tid på diskutere pensum, sett ord på uttrykk som er vanskelige å forstå, forklar hverandre metodene dere bruker, regn noen oppgaver sammen og lær av hverandre.

 

 

Du behøver ikke gi opp drømmen din ennå, men du må være forberedt på mye jobbing. Stå på alt du kan, så vil du underveis finne ut av om målet er innen rekkevidde eller ikke. Riktig lykke til videre, vi heier på deg!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Slik jobber du mer effektivt med leksene

Jente jobber med leksene sine (colourbox.com)

Vanskelig å få satt seg ned med leksene? Finn teknikker som passer deg og rutiner du klarer å gjennomføre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer