Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine maser om at jeg må gjøre matteoppgaver i ferien.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine har god utdanning og er rimelig klare i hodet. Nå som det er påskeferie har jeg lyst til å koble helt av og ta det med ro, men foreldrene mine maser om at jeg må gjøre matteoppgaver og øve til matte eksamen. Føler meg sliten av alt arbeidet og kunne tenke meg en bra ferie før det pøser på etter påskeferien Åssen kan jeg få lov til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Du må først og fremst fortelle foreldrene dine at du har behov for ferie. I tillegg må du vise dem at du tar skolearbeidet seriøst og at du har en plan for når du skal jobbe med matteoppgavene.

 

Det er viktig å ta seg helt fri innimellom og lade batteriene. Samtidig er det viktig å være ajour med skolearbeidet, og mange bruker nok feriene til å øve til prøver eller gjøre oppgaver som skal leveres rett etter ferien. Kanskje er foreldrene dine bekymret for om du har kontroll på skolearbeidet og at det er derfor de maser?  Derfor er det viktig at du selv viser at dette er noe du tar seriøst og at du selv har tenkt ut en plan for hvordan du både kommer gjennom skolearbeid, og i tillegg får tatt deg noen dager helt fri. Kanskje et godt kompromiss kan være at du tar deg helt fri i noen dager der foreldrene dine lover å ikke mase på deg, mot at du setter av enkelte andre av feriedagene til skolearbeid. Foreldrene dine vil deg jo helt sikkert bare godt, så det viktigste er at dere klarer å snakke om disse tingene uten å krangle. Hvis du klarer å legge fram tankene dine like saklig som du har gjort i dette spørsmålet til oss, tror jeg sjansen er mye større for at de slår seg til ro med at du har kontroll og at dette uansett er noe du selv må ta ansvar for.

 

Vis gjerne fram dette spørsmålet til oss og svaret fra meg til foreldrene dine. Det at du har sendt inn spørsmål viser jo at dette er noe du tar på alvor.

 

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon