Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få motivasjonen tilbake?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg begynner å miste motivasjon for skolen, og går i 10.klasse, eksamen nærmer seg.. Jeg pleide å være den flinkeste eleven i klassen, med 5-6 hele tiden, nå får jeg bare 4, og mister lysten for å gå på skolen. Men nå lurer jeg bare å om hvordan jeg kan få motivasjonen tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

 

Det å føle seg umotivert, og at man bare strever og får ikke til noe, er ingen god følelse. Derfor vil jeg rose deg siden du sjekker ut hvilke muligheter som finnes for å bli bedre! Det er gode muligheter for å få motivasjonen tilbake. 

 

Ofte hjelper det å snakke med noen når man føler seg umotivert og kanskje litt skolelei. Jeg vil anbefale deg til å snakke med noen. Enten det er helsesøster, rådgiveren eller læreren din. De skal ha tid til å lytte og kan også ha gode tips i din situasjon. Ikke vær redd for å snakke med de, de har snkket med mange andre elever i lignendes sistuasjoner.

Snakk om hvilke konkrete ting du tror skolen kan gjøre for deg slik at skolehverdagen blir litt bedre og mer motiverende. Kanskje hjelper det med mer praktiske oppgaver, flere skoleoppgaver i stedet for hjemmelekser eller liknende. Eller kanskje du kan få jobbe litt med en hobby du har som en del av skolehverdagen? Eller du kan få være i en bedrift å jobbe noen dager i uka i stedet for teori på skolen? Skolen ønsker at du skal klare å fullføre, så det er helt sikkert mulig å få til egne avtaler i en periode for at du skal få opp motivasjonen.

 

Noen ganger er det bare små ting som skal til for at man fort får mer motivasjon og en bedre rutine for skolearbeidet. Les artikkelen om hvordan få bedre karakterer og hvordan jobbe effektivt med leksene. Her kommer noen flere tips:

 

1. Lag rutiner for leksene

Det er viktig at du finner rutiner for når du skal tenke på skolearbeid og når du skal tenke på andre ting. Hvis du tenker på alt mulig samtidig hele tiden, er det vanskelig å få gjort noe som helst. Aller først må du altså jobbe med å lage deg rutiner for skolearbeidet. Dette er ikke gjort i en fei. Du må finne rutiner som passer for akkurat deg, og dette innebærer gjerne litt prøving og feiling for å komme fram til løsninger som fungerer.

 

Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Ikke spill, vær med venner eller liknende før denne leksetiden er ferdig. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.

 

2. Følg med i timen!

Det høres kanskje enkelt ut, men likevel er det ikke alltid det. For å klare å konsentrere seg gjennom hele skoledagen er det viktig at du sover skikkelig (og nok) om natten, at du spiser regelmessig og sunt, at du får i deg nok væske, at du bruker friminuttene til å trekke frisk luft osv. Det er ikke alltid lett å stå i mot når venner vil kjøpe boller til lunsj eller bruke friminuttene til å spille spill, så her gjelder det å være litt streng med seg selv. Og i selve timene bør du være bevisst på å jobbe stille og grundig. Ikke la deg forstyrre av sidemannen. Det er også lurt å engasjere seg i undervisningen. Faktisk så er det ofte utrolig mye lettere å følge med om man rekker opp hånda, svarer på spørsmål og deltar i diskusjoner, selv om kanskje ikke temaet man har om bestandig er det du synes er mest spennende.

 

3. Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem

Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem. På den måten kan du konsentrere deg om skolearbeid når du jobber med lekser i skolebygningen, og spilling når du er hjemme.

 

4. Lag lister over når du skal gjøre hva

Skaff deg for eksempel en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene. Dette gjør at du hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du motivere deg til å gjøre akkurat dét. Det er nemlig lett å miste konsentrasjonen hvis man setter seg ned for å gjøre lekser uten å på forhånd ha planlagt hva man faktisk skal jobbe med.

 

5. Bruk skolefagene i hverdagen

Bruk hoderegning når du er i butikken (matte). Følg med på nyhetene og hva som skjer i verden (samfunnsfag). Les bøker (norsk). Se filmer på engelsk uten teksting (engelsk). Her gjelder det å være kreativ! Det finnes mange slike måter å lære på uten at du tenker over at du faktisk lærer.

 

6. Ha tålmodighet, og lag små mål underveis

Det tar tid å lage seg rutiner. Ofte må du prøve og feile litt på veien. Ikke gi opp! Med jevn jobbing over tid vil resultatene garantert komme ettterhvert. Små mål kan være til mye hjelp for motivasjonen underveis. Et eksempel på mål kan være å gjøre leksearbeid til det faste klokkeslettet hver dag i en uke. Gi deg selv en liten belønning når du oppnår målet.

 

Håper du fikk noen tips. Jeg heier på deg, og krysser fingrene får at du får skolehverdagen på rett kurs!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon