Hopp til hovedinnholdet

Kan skolen pålegge oss å delta på religiøse eller politiske arrangementer?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Spørsmålet mitt er egentlig ganske enkelt, har lett og lett på nettet, og finner ikke svar noen plasser. Så da spør jeg: Kan skolen tvinge oss til å delta på politiske arrangementer? Og i kirken?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Skolen kan ikke tvinge dere til å delta i religiøse seremonier som innebærer forkynning av religionen, f.eks. å gå på en gudstjeneste eller lignende. I og med at du er under 15 år, er det imidlertid dine foreldre som har siste ordet over om du skal være med eller ikke. Din mening skal lyttes til.

 

Når det gjelder "politiske arrangementer" er det litt mer uklart hva du mener. Hvis det handler om å se på en debatt, er det klart skolen kan pålegge dere dette. De kan ikke pålegge dere å gå i et protesttog eller stå inne for bestemme politiske oppfatninger. Hva som er politisk, vil imidlertid være litt åpent for tolkning.

 

Det er altså ikke forbudt å tvinge elevene til å delta på et arrangement der det foregår noe politisk, men det er forbudt å pålegge elevene å delta på en slik måte at de blir tatt til inntekt for et bestemt politisk standpunkt.

 

Skolen skal være svært forsiktig med å pålegge elevene å delta på arrangementer som kan oppfattes politiske. Et eksempel er syngingen av "En himmel full av stjerner" med påfølgende rosemarsj i går. Dette arrangementet kan skolen gjerne gi elevene lov til å delta på, men de kan ikke pålegge elevene å delta på noe slikt.Hilsen Sigve Indregard, elev- og lærlingombud i Oslo

Nettsted: elevombud.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag