Hopp til hovedinnholdet

Ønsker meg en utdanning, men er utrolig umotivert for skole. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig umotivert når det gjelder skolen.. Så umotivert at jeg sliter med å bare fullføre 1. året på vgs. Ender bare med mye fravær og dårlige karakterer. Jeg sliter også litt psykisk - som gjør det enda vanskeligere for meg! Jeg har høye forventninger til meg selv og ønsker egentlig og få en utdannelse selv om jeg har null peiling på hva jeg skal bli.. Men det ser dårlig ut. Er utrolig frustrerende og vanskelig! Hvor langt kommer man uten utdanning eller ikke minst generell studiekompetanse? Må man ha det for å f.eks bli make-up artist eller modell? Eller kanskje frisør? Takk på forhånd for svar! Mvh Frustrert jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

 

Først og fremst vil jeg rose deg siden du sjekker ut hvilke muligheter som finnes for å bli bedre! Det er første skritt på veien til å gjøre noe med situasjonen sin. Det å føle seg umotivert, og at man bare strever og ikke får til noe, er ingen god følelse. Det er heldigvis gode muligheter for å få motivasjonen tilbake.

 

Det er også veldig fint at du skriver inn til oss med tankene dine. Noen ganger hjelper det å bare "få det ut". Jeg synes du skal snakke med skolen din om tankene dine. Print gjerne ut spørsmålet du har skrevet til oss, og vis det frem. Ofte hjelper det å snakke med noen når man føler at man befinner seg i en vanskelig situasjon. Enten det er helsesøster, rådgiveren eller læreren din. De skal ha tid til å lytte og kan også ha gode tips i din situasjon. Ikke vær redd for å snakke med de, de har snakket med mange andre elever i lignendes sistuasjoner. Skolen plikter å hjelpe deg, slik at du kan klare å fullføre skolen og dermed oppnå både dine egne forventninger og drømmer. Det er ikke for sent! Du er fortsatt ung, og har både tid og muligheter til å nå dine drømmer :-) Hvis du strever psykisk, er det enda viktigere at du snakker med noen og er åpen om hvordan du har det. Helsesøster kan feks. hjelpe deg å eventuelt komme i kontakt med videre hjelpeapperat. 

 

Det å fullføre videregående skole i dag er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Noen bruker litt lenger tid, tar enkelte fag som privatist eller deler opp skolegangen over flere år - det viktigste er bare at man til slutt får fullført. Kanskje finner du skoler som ikke krever bestått videregående for å komme inn, men i så fall er det viktig at du er veldig nøye med å sjekke hvilke jobber du faktisk er aktuell for etter fullført utdanning/kurs ved skolen. Jeg vil være forsiktig med å råde deg til det ene eller det andre, men helt generelt er det altså viktig å være klar over at fullført videregående vil gi veldig mange flere muligheter i fremtiden...

 

Jeg har lagt ved en artikkel under dette svaret om det å jobbe med make up eller som stylist.

 

Noen ganger er det bare små ting som skal til for at man fort får mer motivasjon og opplever skolehverdagen som mer lysbetont. Snakk om hvilke konkrete ting du tror skolen kan gjøre for deg slik at skolehverdagen blir litt bedre og mer motiverende. Kanskje hjelper det med mer praktiske oppgaver, flere skoleoppgaver i stedet for hjemmelekser eller liknende. Eller kanskje du kan få jobbe litt med en hobby du har som en del av skolehverdagen? Eller du kan få være i en bedrift å jobbe noen dager i uka i stedet for teori på skolen? Skolen ønsker at du skal klare å fullføre, så det er helt sikkert mulig å få til egne avtaler i en periode for at du skal få opp motivasjonen. Hvis du er åpen om hvordan du har det, vil det være lettere for skolen å hjelpe deg! Fortell hva DU trenger og hva DU ønsker. Det er som sagt mye som kan gjøres bare skolen blir klar over situasjonen.

 

Jeg håper du tar mot til deg og snakker med noen, og at du får god hjelp til å legge planer for utdanningen din framover. Dette skal du få til, vi heier alt vi kan på deg!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon