Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme igjennom skolen og nå drømmen min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Nå er jeg så skolelei at det ikke går an. skulker skolen nesten hverdag og blir helt ødelagt av presset med lekser og forpliktelser. når jeg søkte på TIP trodde jeg det skulle bli lite lekser og mye praktisk arbeid. men det ble det motsatte av det jeg hadde tenkt. tenker på å gjøre et omvalg til media og komm. når jeg nå har innsett av maskineri og bil ikke er helt min greie, jeg bare klarer det ikke. men lurer på om det er en måte å slippe lekser og stress, har nok stress ellers. jeg er interessert i film og har lenge hatt en drøm om å jobbe i radio. noe av problemene er at jeg lider av litt asberger og vet ikke hvordan jeg kan komme meg gjennom skolen og drømmen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

 

Det å føle seg umotivert, og at man bare strever og ikke får til noe, er ingen god følelse. Det er heldigvis gode muligheter for å få motivasjonen tilbake. Som du selv nevner, er det muligheter for å gjøre et omvalg. Les mer om omvalg på vilbli.no og om ungdomsrett i artikkelen under dette svaret.

 

Som sagt er det normalt å kjenne på at skolen er vanskelig og slitom i perioder. Da er det viktig å vite at det finnes hjelp å få, og ikke minst benytte seg av den. 

For at du skal få det bedre, MÅ du snakke med noen om hvordan du har det, enten lærer, helsesøster eller rådgiver. Når læreren din vet om situasjonen din, er det lettere for han/hun og hjelpe deg i å nå målet ditt. Du skriver at du har litt aspberger? For hvis det er slik at du har en diagnose, kanskje du trenger ekstra tilpassning og tilrettelegging i skolehverdagen? 

 

Det som er viktig at du gjør nå, er at du snakker skikkelig med noen på skolen din om hvordan du har det. De skal ha tid til å lytte og kan også ha gode tips i din situasjon. Print gjerne ut spørsmålet du har skrevet til oss, og vis det frem. Ofte hjelper det å snakke med noen når man føler at man befinner seg i en vanskelig situasjon. Ikke vær redd for å snakke med de, de har snakket med mange andre elever i lignendes sistuasjoner. Skolen plikter å hjelpe deg, slik at du kan klare å fullføre skolen og dermed oppnå både dine drømmer. 

 

Snakk med skolen om hvilke konkrete ting du tror skolen kan gjøre for deg slik at skolehverdagen blir litt bedre og mer motiverende. Kanskje hjelper det med mer praktiske oppgaver, flere skoleoppgaver i stedet for hjemmelekser eller liknende. Eller kanskje du kan få jobbe litt med en hobby du har som en del av skolehverdagen? Eller du kan få være i en bedrift å jobbe noen dager i uka i stedet for teori på skolen? Skolen ønsker at du skal klare å fullføre, så det er helt sikkert mulig å få til egne avtaler i en periode for at du skal få opp motivasjonen. Hvis du er åpen om hvordan du har det, vil det være lettere for skolen å hjelpe deg! Fortell hva DU trenger og hva DU ønsker. Det er som sagt mye som kan gjøres bare skolen blir klar over situasjonen.

 

Du lurer på hvordan du kan slippe stress. Når det gjelder skolearbeidet, handler stresset ofte om at man er ustrukturert og gjør andre ting enn det man egentlig skal.. Har man gode rutiner, og feks. gjør lekser til en fast tid hver dag, vil stresset forhåpentligvis bli mindre. For å ikke bli så stressa er det viktig med gode rutiner. Her kommer en del generelle tips til hvordan du kan få til skolearbeid, lekser og karakterer på best mulig måte:

 

Lag rutiner for leksene

Det er viktig at du finner rutiner for når du skal tenke på skolearbeid og når du skal tenke på andre ting. Hvis du tenker på alt mulig samtidig hele tiden, er det vanskelig å få gjort noe som helst. Aller først må du altså jobbe med å lage deg rutiner for skolearbeidet. Dette er ikke gjort i en fei. Du må finne rutiner som passer for akkurat deg, og dette innebærer gjerne litt prøving og feiling for å komme fram til løsninger som fungerer. Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel av og fortsett til samme klokkeslett dagen etter. Noen ganger har du kanskje ikke så mye lekser at du fyller opp hele tiden. Jobb likevel med skolearbeid hele tidsperioden. Du kan gjøre repetisjonsoppgaver eller øve deg til neste ukes prøve.


Følg med i timen
Det høres kanskje enkelt ut, men likevel er det ikke alltid det. For å klare å konsentrere seg gjennom hele skoledagen er det viktig at du sover skikkelig (og nok) om natten, at du spiser regelmessig og sunt, at du får i deg nok væske, at du bruker friminuttene til å trekke frisk luft osv. I selve timene bør du være bevisst på å jobbe stille og grundig. Ikke la deg forstyrre av sidemannen. Det er også lurt å engasjere seg i undervisningen. Faktisk så er det ofte utrolig mye lettere å følge med om man rekker opp hånda, svarer på spørsmål og deltar i diskusjoner, selv om kanskje ikke temaet man har om bestandig er det du synes er mest spennende. Dersom du følger godt med i timen, tar notater og gjør oppgavene du blir bedt om, går lekselesingen litt greiere, og det blir lettere og mer tidsbesparende å lese før en prøve.

Konsentrasjon
Forsøk å fokusere på skolearbeidet mens du gjør det. Jo mer fokusert og konsentrert du er, jo fortere går det, og jo lettere er det å forstå og huske det du gjør. Prøv å finn ut hvordan du konsentrerer deg best - noen trenger å ha det helt stille, mens andre foretrekker at det er litt summing rundt dem. Hvordan jobber du best?

Lekser
Lekser kan være utrolig kjedelig. Helst vil man jo gjøre det som er morsommere, som å være med venner for eksempel. Dersom du jobber konsentrert med leksene, bruker du kortere tid, og får mer fritid. Og dersom du jobber jevnt og trutt med leksene, trenger du sannsynligvis kortere tid når du skal forberede deg til prøver, og oppnår bedre resultater! Les mer om motivasjon her på ung.no.
 

Sjekk muligheten for å gjøre leksene på skolen før du går hjem.

Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, sett deg til med leksene med en gang. Husk å spise og husk at du får tatt litt frisk luft før du begynner. Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem?


Leksehjelp - hvor finnes tilbudene?
De fleste trenger hjelp med leksene på et eller annet tidspunkt, enten det er en enkel oppgave, eller et fag man syns er spesielt vanskelig. Da kan leksehjelp være en god idé. Du kan sjekke ut om det tilbys leksehjelp på biblioteket, på ungdomsklubben eller ved et Røde kors senter der du bor.

Fag - noen lettere enn andre?
Det er ikke sikkert du trenger å jobbe like mye med alle fag. Noen tar matte lettere enn for eksempel samfunnsfag, mens andre sliter veldig med realfagene. Hvilke fag gjør du det best i? Hvilke føler du at du trenger mer tid på å forstå? Prioriter de fagene du syns er vanskelig, men ikke glem de andre fagene!

Sett deg mål!
Hvilke fag ligger du litt etter i? Er det noen fag du trenger å jobbe ekstra med? Hvilke karakterer ønsker du å oppnå? 

Tenk positivt!
Hvis du innstiller deg på at du aldri kommer til å få bedre karakterer, blir det sannsynligvis også sånn. Hvis du derimot tenker: "Dette fikser jeg!", og har tro på deg selv, så når du mye lengre!

Viktig å koble av!
Selv om lekser og karakterer er viktig, er det også viktig å koble av fra skolearbeidet. Lag deg en timeplan for når du skal jobbe med leksene, jobb konsentrert, og legg dem helt bort etterpå. For å kunne jobbe konsentrert med skolen, er det veldig viktig å koble helt av, få nok søvn, og gjøre masse morsomt på fritiden! Sørg for å være i aktivitet og trene innimellom, vær med venner og gjør ting du liker. 


Håper du fikk svar på det du lurte på, samt noen tips og råd. Snakk med noen om hvordan du har det - jeg er sikker på at det vil ordne seg for deg. Lykke til videre, vi i ung.no heier på deg!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer med lærer/skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer med lærer/skole