Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre med at helsesøster bryter taushetsplikten?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Har snakket med helsesøster flere ganger og alle helsesøstre har 'taushetsplikt' har opplevd flere ganger at hun bryter taushetsplikten og tar det videre, har aldri sagt alvorlige ting til helsesøster men hun har det videre og legger til mye rundt saken som den skal virke mye verre som de skal ha en grunn til å sendte bekymringsmelding hjem og til barnevernet. Har snakket med en del andre folk som har opplevd at helsesøster har bryter taushetsplikten og de ødelegger mye tillit til voksne, hva kan jeg gjøre med dette?

Besvart 06.12.2018 17:22
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at du synes det er problematisk at det du har fortalt helsesøster i fortrolighet blir fortalt videre.

Du har rett i at helsesøster har taushetsplikt. Det er likevel sånn at alle som jobber på skole har plikt til å melde i fra til barneverntjenesten dersom de for eksempel har grunn til å tro at et barn blir mishandlet hjemme eller er utsatt for andre former for alvorlig omsorgssvikt.  

Denne opplysningsplikten står i helsepersonelloven § 33 og er et unntak fra den lovbestemte taushetsplikten de også har etter samme lov § 21.

Helsesøster har derfor plikt til å melde i fra til barneverntjenesten hvis hun får vite om alvorlige forhold. 

Jeg skjønner at du er frustrert over at helsesøster ikke fortalte deg at hun ville melde opplysningene videre til barneverntjenesten. Det burde hun kanskje gjort, men hun kan ha vurdert at det var best å ikke gjøre det i dette tilfellet. 

Selv om det ikke var så alvorlig ment fra din side, kan det være hun opplevde din situasjon på en annen måte. 

Hvis du føler at hun ikke hadde noen grunn til å være så bekymret for deg, vil jeg anbefale deg å melde ifra. Du kan kontakte helsesøster selv eller lederen hennes eller du kan klage til fylkeslegen i ditt fylke. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen