Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Skal jeg få spørsmål til alle kompetansemålene på prøver?

Gutt
 

Spørsmål

Hei! leste nettop denne artikkelen her: http://www.ung.no/skolen/2573_Urettferdig_behandlet_p%C3%A5_skolen.html Ok.. så i boken deler de opp hvert kapittel i flere delkapittel 1 delkapittel svarer til 1 kompetansemål. så da er spørsmålet, kan jeg klage på en prøve der jeg ikke får spørsmål på alle kompetansemålene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Nei, det er fullt lovlig å dele opp prøvene slik at man bare prøver noen kompetansemål, eller til og med deler av kompetansemål.

 

Vanligvis er kompetansemålene mer generelle enn det man spør om på en prøve. I engelsk for ungdomsskolen er det for eksempel et kompetansemål å «beherske et ordforråd som dekker en rekke ulike emner». Når man skal vurdere en elev i dette kompetansemålet, kan man ikke ha ett spørsmål som dekker dette målet. Da har man andre oppgaver, for eksempel «skriv en kort tekst om en idrett du liker».

 

Det er altså ikke noen direkte sammenheng mellom kompetansemål, spørsmål på en prøve, og vurdering. I løpet av hele året skal læreren sørge for å ha vurderingsgrunnlag på alle kompetansemålene, men det betyr ikke at alle målene må være med på alle prøver. Det går også an å vurdere kompetanse på andre måter enn prøver; eksempelet her kan være muntlige ferdigheter i engelsk. Det vurderer man vel så ofte i form av fremføringer og svar på spørsmål i timen.

 

Men dette viser også kompetanse til å «beherske et ordforråd som dekker en rekke ulike emner». Når standpunktkarakteren settes til slutt, skal altså helheten av kompetansen vurderes.

 

Det du bør si fra om, er hvis spørsmålene på en prøve ikke har noen med kompetansemålene i læreplanen å gjøre. Det blir feil. Men ellers er det ingen krav til hvordan de ulike kompetansemålene skal testes – det er opp til hver enkelt lærer.

Hilsen Sigve Indregard, elev- og lærlingombud i Oslo

Nettsted: elevombud.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer