Hopp til hovedinnholdet

En gutt tok selvmord.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! En gutt på trinnet som alltid var smilende og glad, jeg mener alltid, tok selvmord for kun få dager siden. Jeg er så lei meg og det er då uforståelig! Ingen skulle trodd at han hadde det då vanskelig! Hva kan jeg gjøre for å hjelpe foreldrene eller noe sånn? Eller evt. noe annet jeg kan gjøre? Jeg er så lei meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det er veldig forståelig og naturlig at du er lei deg fordi en gutt på trinnet har tatt livet sitt.

Når noen velger å ta livet sitt er det ofte sjokkerende, uventet og uforståelig for alle rundt.

Mange ungdommer sliter på skolen i forhold til venner, med familien eller andre ting som de opplever som vanskelig. Noen viser ikke overfor andre hvor vanskelig de har det, og de kan gjøre som denne gutten, nemlig å være smilende og glade. For noen kan det å skjule hvordan man føler seg gjøre at man føler seg enda mer fortvilet.

De fleste ungdommer som sliter tar ikke livet sitt, heldigvis. Imidlertid skjer det noen ganger alikevel at noen ikke orker å leve lenger, og det er veldig trist.

Jeg synes det er trist at noen velger selvmord fordi det er jo egentlig ingen løsning. Når man har det vanskelig må man snakke med noen for å få hjelp til å se løsninger og muligheter.

For familien, som er igjen etter at gutten deres har tatt livet sitt, er dette det verste som kunne skje. De trenger omsorg og støtte i denne vanskelige situasjonen. Hvis man ikke kjenner familien kan det kanskje være litt unaturlig at man drar hjem til familien. Det er imidlertid viktig å bry seg så man kan sende et kort, og man kan gå i begravelsen, for eksempel. For de som står familien nær vil det være viktig å stille opp i forhold til å trøste og støtte, samt stille opp med praktisk hjelp som å lage en middag, for å nevne noe.

Dere som nå er igjen på trinnet kan ta lærdom av det som har skjedd ved å bry dere om hverandre, ta vare på de som kanskje føler seg utenfor og tørre å snakke med hverandre om andre ting enn bare hva man har på seg og hvordan man ser ut.

Det er naturlig at du er lei deg. Hvis du trenger noen å snakke med kan du ta kontakt med helsesøster eller helsestasjonen for ungdom.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg / kriser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg / kriser