Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vondt og vet ikke hva jeg skal gjøre

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har det veldig vondt inni meg. Jeg griner hver kveld og får ikke sove før 03. Jeg stresser veldig mye og vet ikke hva jeg skal gjøre. Klarer ikke å beskrive hvordan jeg har det men jeg har det ikke noe bra. Det er så mye vondt i livet mitt. Jeg har gode venner som altid er her for meg men det er vanskelig å snakke med dem fordi jeg ikke vet hva jeg skal si. Alle vennene mine begynner på en annen ungdomsskole, mamma bor langt vekke, jeg føler meg ensom, det er så mye press.. det er så mye som skjer og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Trenger råd fort! :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du tar kontakt når du har det så vondt og vanskelig. Bekymringer kan ødelegge for god søvn om natten. Og når man sover dårlig og lite, så kan situasjonen oppleves enda vanskeligere.

Jeg tror det kan være lurt å snakke med noen voksne. Har du noen voksne du kjenner eller tør du ta kontakt med helsesøster ved helsestasjon for ungdom? Eller eventuelt ringe en hjelpe telefon. Det kan være lurt å snakke med noen for å sortere i tankene og finne mer ut av hva du kan gjøre noe med og hva andre må ordne opp i. Og kanskje det er noe du må akseptere og venne deg til. Mange opplever at familiesituasjonen er så vanskelig at det tar stor plass i hverdagen. Men ofte er det noe man kan gjøre med situasjonen. Og man kan finne mer ut av hvordan man kan forholde seg til det som er vanskelig slik at det ikke ødelegger for alt som er fint og bra i livet.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser