Hopp til hovedinnholdet

Mammaen min har hatt kreft siden jeg var 8 og hun fortalte det ikke før jeg var 10. Jeg er redd for at hun ikke har det bra og er glad.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mammaen min har hatt kreft siden jeg var 8 og fortalte det ikke før jeg var 10. Jeg er redd for at hun ikke har det bra og er glad. Bestemoren min er også syk (men ikke kreft). Jeg har veldig lyst på psykolog eller noe sånt, men jeg vil ikke såre noen. Samtidig så synes jeg det er vanskelig og bo hos pappa fordi jeg får ikke lov til og være med venner og må passe på broren min samtidig som jeg føler at stemoren min ikke liker meg. Jeg er veldig redd for at jeg mister de to viktigste kvinnene i mitt liv. Jeg prøver og ikke vise at jeg er lei meg så hver gang jeg holder på og gråte så «presser jeg det inn igjen» jeg blir isteden overglad, men når jeg kommer hjem og sitter alene på rommet mitt så bryter jeg sammen. Man vet egt. ikke om jeg er glad eller ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt for tiden og at du bærer på mye triste hendelser og følelser.

Du har mye å være trist for! Det må ha vært en vanskelig tid for deg mens moren din har vært syk!

Jeg syns du skal snakke med noen!  Ingen behøver å bli såret over det! Det er viktig at du får snakket om hvordan det er for deg å oppleve at moren din er alvorlig syk og du også bestemoren din er syk.

Det å snakke med noen om dette vil gjøre at du får det bedre og at du slipper å bære alt dette helt selv inni deg.

Dersom du syns det er vanskelig på bo hos faren din så kanskje du kan forteller det? Det er ikke sikkert at han vet hvor strevsomt det er for deg å være hos han og føle på at du ikke får være med vennene dine og at stemoren din ikke liker deg.

Mitt råd til deg er å snakke med helsesøster på skolen din.  Hun har god erfaring med å snakke med ungdom og vil hjelpe deg.

Hun vil også si fra dersom hun syns at du skal snakke med psykolog.

Selv om det kan være vanskelig å si fra til foreldre så kan det være lurt å forsøke. Det er ikke sikkert de alltid vet hvordan du har det inn i deg. De vil helt sikker at du skal ha det bra og at de vil hjelpe deg.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt.

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise