Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert, har angst og selvskader og klarer nesten ikke mer. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er dypt deprimert og har vært det LENGE NÅ. jeg sover nesten ingen ting lenger fordi jeg er så lei meg å frustret å redd/ Angst. jeg har hatt selvmordstanker og driver med selvskading. Jeg orker nesten ingenting lenger. Jeg spiser veldig lite og greier ikke fokusere eller konsentrere meg om ting. Jeg trenger hjelp å er redd for å si det til mamma og få henne til å kontakte fastlege for å vurdere innlegelse på ungdomspsykiatrien, fordi jeg ikke takler dette alene å at jeg er redd for at jeg er en trussel for meg selv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Det høres ut som du har det vondt. Du er trist og lei deg, du har angst, du selvskader og sliter med å konsentrere deg. Du har også hatt selvmordstanker. Nå trenger du hjelp, men er redd for å fortelle moren din hvordan du har det.

Når en er 13 år og har det så vondt som du forteller at du har det så kan en føle seg veldig alene. Du skriver at du trenger hjelp og det synes jeg også at du trenger. Av en eller annen grunn er du redd for å bli lagt inn på ungdomspsykiatrisk. Kanskje har du vært lagt inn tidligere og opplevde dette skremmende eller vondt? Eller kanskje kjenner du noen som har vært lagt inn? 

De aller fleste ungdommer som sliter med psykiske vansker trenger ikke å legges inn. Det er nesten alltid best å fortsette å bo hjemme selv om en strever med vonde følelser. De aller fleste ungdommer som går i behandling går til behandleren sin på et kontor og snakker, men fortsetter å gå på skolen og å bo hjemme.

Mitt råd til deg er at du snakker med moren din. Fortell henne om tristheten, angsten, selvskadingen og at du nesten ikke orker mer. Synes du det er vanskelig så vis henne spørsmålet ditt og svaret mitt. Da kan det være lettere å snakke med henne. Sammen kan dere kontakte fastlegen for å vurdere om du burde starte i behandling, for eksempel på BUP. Eller kanskje vil samtaler med helsesøster eller noen på helsestasjonen for ungdom være bedre. Uansett hva dere skulle komme frem til så er det hjelp å få, men du trenger en voksen som kan hjelpe til slik at du etterhvert vil føle deg bedre. 

Hvis du allerede går i behandling så snakk med behandleren din om vanskene dine. Vis behandleren spørsmålet ditt og svaret mitt for at han eller henne virkelig skal forstå hvordan du har det. 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise