Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler kjempeskyld for å ha kjeftet på moren min når hun hadde kreft

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Får ett år siden fant jeg ut at moren min hadde kreft. På denne tiden slet jeg mye med depresjon og selvmordstanker. Det av mamma hadde kreft tenkte jeg aldri over. Depresjonen min gjorde meg veldig sint og jeg og mamma kranglet mye. Nå den siste uken har jeg hatt helt forferdelige drømmer om at mamma blir syk igjen og at hun ikke overlever. Jeg føler kjempe mye skyld for at jeg har kjeftet på henne og at jeg ikke har vært dær for henne når hun trengte meg. Lurer veldig på hvorfor dette skjer ett år senere og hvorfor jeg tenker så mye på dette når mamma er frisk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for at du skriver til ung.no for å få svar på det du tenker på nå.

Jeg tenker at det er svært skremmende og vanskelig å få høre at vår egen mor har fått kreft. Dette forstår jeg godt at kan ha vært veldig overveldende og vanskelig å takle. Du skriver at du ikke tenkte over at moren din hadde kreft og det var kanskje enten fordi du synes at dette var for vanskelig å forholde deg til eller at du hadde det så vanskelig selv på den tiden at du derfor ikke klarte å ta det innover deg.

Uansett så høres det ut som om du ikke hadde mer å gå på i denne perioden. Når man er deprimert og har selvmordstanker er det veldig vanlig å bli både sint og irritert. I slike perioder er det ikke noe overskudd å hente og dette blir en vond sirkel å leve med. 

Du lurer på hvorfor du får tankene om at du har skyldfølelse og at du angrer på at du ikke var der for moren din nå som hun er frisk. Kanskje dette har noe å gjøre med at hele situasjonen har blitt mer oversiktlig for deg nå? Jeg tenker at det er kjempegodt å lese at moren din har blitt frisk - da høres det ut som om den krisen er overstått. Det høres også ut som om du ikke opplever å være deprimert og ha selvmordstanker på samme måte som før siden du skriver om dette som i fortid ved å skrive "på denne tiden hadde jeg..". Da kan det hende at du også ha det bedre med deg selv og da får du automatisk mer overskudd til å ta innover deg flere aspekter ved alt det som du har vært gjennom. Da kan det oppstå masse tanker rundt det som har skjedd og du kan undre deg over hvorfor det ble som det ble.

Jeg tenker at du kunne ikke noe for at det ble som det ble i den situasjonen du var i. Du hadde det veldig vanskelig og fikk i tillegg beskjed om at moren din hadde kreft. Dette er veldig mye å bære på en gang. 

Det som kanskje hadde vært lurt å gjøre nå for å få det mindre vondt med skyldfølelsen kan være å si til moren din det som du har skrevet til oss. Du kan si at du synes det er vondt å se tilbake på hvordan både du og hun hadde det på den tiden og at du synes det er trist å tenke på denne perioden. Kanskje deler hun også noen av tankene sine fra samme periode og dere kan få en god samtale rundt dette! Du kan også fokusere på å vise moren din at du setter pris på henne her og nå. Hun har helt sikkert forståelse for at du ikke hadde overskudd til å være der mer for henne i den vanskelige perioden, hun såg nok hvor vondt du hadde det. Det er også slik at du var og er et barn og selv om moren din ble syk så er det ikke slik at du plutselig da blir voksen og at omsorgsrollen snur. Det er alltid de voksne som skal passe på at barna er ivaretatt. 

Jeg ønsker deg lykke til og sender deg gode tanker 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å be om unnskyldning

Unnskyld på mobil (ung.no)

Å be om unnskyldning er noe vi alle har gjort i løpet av livet. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte? Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning.
Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise