Hopp til hovedinnholdet

Kan NAV hjelpe meg å finne en jobb? Jeg er redd for å havne på gaten.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg går nå vg3 og bare lurer på noe, som kan hjelpe meg å sove om nettene. Det jeg lurer på er at når jeg er ferdig med utdanningen min, men finner ikke noe jobb, og jeg ender opp med 0 jobb i lang tid, men er aktiv søker og, Hvis jeg starter å slite økonomisk og vil ha jobb så bare søren men klarer ikke å finne noe. hvis jeg ender opp med 0 kr på kontoen og må ut på gaten. Dette er jeg redd for kan skje med meg. så det jeg lurer på om NAV hjelper deg. altså hvis jeg prøver å finne jobb men klarer det ikke, hjelper nav meg å finne jobb? Hvis jeg er på nær til å havne på gaten og ikke bruker noe rusmidler, er norsk statsborger og prøver så hardt så mulig å finne jobb. Kan du da få penger fra nav til å overleve eller lar de deg havne på gaten? Beklager hvis dette er dumme spørsmål, men jeg er bare redd for at jeg vil aldri finne jobb og havne på gaten. Hadde vært så takknemlig hvis noen kunne hjelpe meg :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss!

Vi forstår at dette er noe som du går og tenker mye på. Det er absolutt ikke dumme spørsmål du har, vi skal svare deg så godt vi kan!

Hvis du ikke finner deg en jobb når du er ferdig med utdanningen din, så kan du ha rett til dagpenger eller økonomisk sosialhjelp. For å ha rett til dagpenger som arbeidsledig, så må du ha tjent en viss inntekt på forhånd. Les mer på lenkene om hver enkelt stønad. NAV skal være behjelpelig i prosessen med å søke etter jobb.

Når du begynner å lete etter jobb, så vil vi anbefale deg om å registrere deg som arbeidssøker på nav.no. Der registrerer du CVen din, og arbeidsgivere kan ta direkte kontakt med deg. Du vil også kunne få oppfølging fra NAV hvis du registrer deg som arbeidssøker.

Du skal ikke bekymre deg for å havne på gaten. I tillegg til å søke om dagpenger eller økonomisk sosialhjelp, så kan du søke om støtte til husleie. NAV har også plikt til å hjelpe de som trenger midlertidig sted å bo, og som er i en nødsituasjon.

For å kunne ha rett til stønad fra NAV, så innebærer det at du må være aktiv arbeidssøker, og det kan vi lese ut fra spørsmålet ditt at du ønsker å være når den tid kommer. Begynn å søke etter jobb noen måneder før du er ferdig med utdanningen din, og prøv å ikke være kresen i valg av type jobb. Det er klart at alle som har tatt en utdanning ønsker seg en jobb innenfor det man har utdannet seg som, men det kan for noen ta tid, og da er det lurt å søke jobb på flere steder. Den første jobben du får trenger ikke å være den jobben du skal ha for evig, du kan fortsette å lete etter mer relevante jobber underveis. Det kan også være aktuelt allerede nå å lete etter en deltidsjobb ved siden av skolen.

For flere jobbsøkertips, les her og besøk gjerne vår Facebookside "NAV Jobblyst". Der kan du stille spørsmål til våre flinke veiledere om jobbsøk og få gode råd og veiledning.  

Prøv å tenk positivt fremover, dette med jobb ordner seg for de aller fleste! :-) Vi håper vårt svar kan hjelpe deg å sove om nettene!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp