Hopp til hovedinnholdet

Jeg lyver. Har lyst å slutte. Hvem skal jeg fortelle det til først?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 13 år som har noen problemer. Jeg lyver veldig mye til både venner og familie, og har gjort det i flere år. Man kan vel si at jeg har gjort det så lenge at det er for sent å gjøre noe annet. Jeg har lyst å få slutt på alt dette, men vet ikke hvem jeg skal fortelle det til først. Helsesøster, familie eller venner. Håper dette spørsmålet gir mening og at jeg kan få svar.

Besvart 07.10.2018 18:24
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så bra at du vil slutte å lyve! 
Om du skal fortelle det til familien eller helsesøster først må du tenke gjennom. Kanskje skal du vente med å si noe til vennene dine i første omgang? Når du får kontroll på lyvingen, er det ikke sikkert du trenger å si noe til dem. 
Hvis det er vanskelig å forklare for familien og helsesøster, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 
Når man er vant til å lyve kan det ta litt tid før man får kontroll. Men med litt hjelp vil du merke at du blir flinkere og flinkere til å stoppe deg selv fra å lyve. 
Det som er viktig å finne ut av er hvorfor du lyver. Kanskje får du ekstra oppmerksomhet, at du føler deg viktig eller at du kommer unna med noe du har gjort ved å lyve? Når du vet hvorfor vil det være lettere å la være å lyve. 
Det er sånn at før du sier noe har du tenkt på hva du skal si. Det er på tenkestadiet at du kan stoppe deg selv fra å si det. Kanskje skal du si "stopp" til deg selv før løgnen kommer? Da vil ordet "stopp" hjelpe deg med å tenke på nytt, si det som er sant i stedet for. Dette kan du øve på sammen med de hjemme og helsesøster. 
Snakk med de hjemme og helsesøster så snart du kan! Du vil få det så mye bedre, og du slipper å bekymre deg for at løgnene avsløres. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp