Hopp til hovedinnholdet

Vil dø.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil dø NÅ.

Besvart 19.11.2018 11:49
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du vil dø, men du forteller ikke mer om deg selv så det er ikke så lett å gi deg et godt svar. Jeg vil forsøke likevel. 

Mange unge kan oppleve å ha selvmordstanker. De tenker på døden og noen, slik som deg, uttrykker et ønske å dø. Å ha selvmordstanker og ha et ønske om å dø kan handle om mange ulike ting. Noen kan kjenne på ønske om å dø fordi de er alvorlig deprimerte. Andre kan kjenne på et ønske om å dø fordi de er ensomme og uten nærhet til familie eller venner. Andre igjen kan kjenne på et ønske om å dø fordi de har mistet noen de er veldig bundet til og glade i. 

Uansett hva som er årsaken til at du kjenner på et ønske om å dø så finnes det hjelp. De aller fleste kan få det bedre, men ofte trenger en å snakke med noen som kan hjelpe en med å finne ut av hva som er galt og hvordan ting kan bli bedre. Da kan ønske om å dø bli borte og en kan fortsette å leve livet sitt, tryggere og bedre.

Det er viktig nå at du snakker med en voksen, fortell hvor vondt og vanskelig du har det. Det kan være foreldre, helsesøster på skolen, læreren din eller oppsøk Helsestasjonen for ungdom. Fortell åpent om hvordan du har det og la de være med å vurdere hva som bør gjøres for at du skal få det bedre.

Du kan alltid ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil gjerne hjelpe deg!

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg og følg rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp