Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått avslag på ung ufør på AAP, hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt aap i mange år. Har ptsd. Vil søke ung uføre tillegg men fikk avslag da de mener utsikter for jobb ikke er permanent dårlig. Jeg har ikke vært i jobb osv på over 5 år. Har opplevd overgrep som barn og voldtekt som voksen og klarer bare ikke mer. Men synes det er urettferdig at de syns jeg ikke har krav på noe jeg oppfyller alle kriterier til?! Hva gjør jeg da? Kan ikke ha så lite å gå på hver mnd - skulle mer enn noe annet jobbet som andre vanlige! Lurer videre på om hvis jeg får studere på aap- vil jeg da ikke kunne søke ung ufør tillegg? For da ønsker jeg ikke studere. Jeg kommer ikke i 100% jobn på mange år uansett! Men selvfølgelig vil jeg gjerne jobbe så mange prosent jeg klarer. Håper dere kan hjelpe meg. Svar fra nav er noe vage og forskjellige.

Besvart 17.06.2019 10:02
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Det er veldig leit å høre at du har opplevd dette som barn. Vi håper at du får den hjelpen du trenger fra fastlege/psykolog. 

Hvis du har fått avslag på ung ufør tillegg på arbeidsavklaringspengene, så har du mulighet til å klage på dette. Les mer i vedtaksbrevet angående klagemuligheten din. 

Folketrygdloven §11-21 sier blant annet: 

"For at du skal få beregnet arbeidsavklaringspengene etter særregelen i § 11-21, må tre vilkår være oppfylt:

  • arbeidsevnen må være nedsatt før fylte 26 år,
  • arbeidsevnen må være nedsatt på grunn av alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte, og
  • sykdommen må være klart dokumentert.

NAV må foreta en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle med tanke på om sykdommen er alvorlig og varig. "

Som du leser over, så er dette en vurderingssak. Vi beklager at noen ganger så er svarene våre vage. Det er som regel fordi loven ikke alltid er svart/hvitt, og ofte så må en saksbehandler vurdere om noe er oppfylt ut fra visse kriterier. Det er mye man ikke kan få svar på på forhånd, før man faktisk har søkt og fått en sak behandlet. 

Det gjelder også ditt spørsmål om du kan studere og samtidig søke ung ufør tillegg senere. Vi kan ikke svare ja/nei på dette, fordi det må vurderes konkret. 

Vi tenker at du selv må avgjøre om studier er noe du vil få nytte av eller ikke, de fleste studerer jo fordi en har tenkt å jobbe i fremtiden. 

Vi anbefaler deg å snakke med din veileder på NAV kontoret om studiene du tenker å ta, og diskutere dette med veileder. 

Vi ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp