Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert og har det vanskelig, har jeg krav på støtte fra NAV?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no Jeg er en Kanadisk statsborger som ble født i Norge og har oppholdstilatelse her (som jeg regner med er ubegrenset, selv om den må oppdateres hvert andre år). Jeg er veldig deprimert, og har tatt et friår vekk fra videregående skole pga psykiske lidelser. Jeg har fast møte med en terapaut cirka en gang i uken. Dessuten tar jeg 30mg fluoxitine per dag. Min terpaut tror at jeg har hva som kan bli kalt en "middles depressjon", men selv tror jeg at i løpet av det siste året har ting blitt værre. Dagliglivet mitt har blitt så smertefult at jeg ikke ofte kommer meg ut av senga før langt ut på ettermiddagen, og jeg går glipp av flere måltider i løpet av et døgn. Jeg er veldig redd for hva som vil skje med meg når jeg fyller 18, og skriver inn til dere i dag får å kunne vite mere om alternativene jeg får om jeg f.eks. vil flytte ut. Kan jeg søke sosialhjelp? Isåfall, hvor gjør jeg det? Hva er betingelsene for økonomisk støtte som en med psykiske lidelser? Om jeg får støtte, vil det være nok til å overleve på, eller må jeg regne med å skaffe jobb på siden? Kan jeg få støtte selv om jeg ikke flytter ut? Forhåpentligvis klarer jeg å fullføre videregående, men det hadde vært veldig godt å vite hva slags alternativer jeg har om jeg ikke klarer det. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det høres ut som du er inne i en vanskelig periode i livet, og det er modig gjort av deg å ta kontakt med oss for hjelp! Vi skal svare deg så godt vi kan på dine spørsmål.

Fullfører du videregående skole, så har dine foreldre forsørgingsplikt for deg, selvom du er over 18 år. Det vil si at de skal sørge for at du har tak over hodet, mat, klær, medisiner og så videre(Barneloven kap. 8).

Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det gjør du på NAV kontoret du tilhører. Hvilket NAV kontor du tilhører, kan du finne ut av her. Vi vil anbefale deg å gå innom NAV kontoret hvis det blir aktuelt, så vil du få informasjon om hvordan du søker og hva du må legge ved søknaden. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Økonomisk sosialhjelp kan du søke om selvom du bor hjemme, men vi kan ikke si om du får det innvilget eller ikke her på ung.no. 

Søker du økonomisk sosialhjelp, så vil NAV kreve at du gjør det du kan for å få en jobb slik at du kan forsørge deg selv. Det er saksbehandler på NAV kontoret som vurderer hvilke betingelser som er aktuelle i din situasjon, slik at det er vanskelig for oss her på ung.no og svare deg konkret på dette.

Det å motta økonomisk sosialhjelp betyr at du må leve sparsommelig, og på et stramt budsjett. Det vil si at du klarer deg, men at du kanskje ikke kan spandere på deg restaurantbesøk, kinoturer, hobbyer og lignende.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må da være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber på grunn av sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden.

Som du skjønner har det at du er Kanadisk statsborger. Så lenge du har permanent opphold har du de samme rettigheter som alle andre. Det du er forhindret fra er å stemme ved stortingsvalg og et knippe yrker. utover det  har du samme muligheter som alle andre. Snakk med terapeuten din om dine bekymringer det påvirker sannsynligvis hvordan du har det.

Håper dette er svar på det du lurte på, og lykke til videre!

Med vennlig hilsen NAV,www.nav.no, i samarbeid med ung.no  og familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp