Hopp til hovedinnholdet

Gutt, 14, blir mobbet pga. spilling og PC bruk

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 14 år som føler at jeg tilbringer veldig mye tid på spilling og på PCen generelt som f.eks facebook og annet. Jeg får noen ganger kommentarer fra foreldrene mine om at jeg virker avhengig av dataen min. Jeg og kompisene mine sitter noen ganger i uka å snakker gjennom skype samtidig som vi spiller. Jeg og kompisene mine blir ofte mobbet av en eller flere personer som er "imot" av vi spiller på PCene våres. Det rare er at de som er imot oss spiller selv... Jeg tenker at jeg er en helt normal person som holder meg i form, gjør skolearbeid og lekser (får som regel en karakter mellom 4-5 i alle fag) og jeg spiller forskjellige instrumenter og går på en kulturskole. Jeg prøver å holde selvtilliten min oppe med at jeg ikke er en "overvektig" 14'åring som sitter å spiller 24/7, men musikken er også en viktig del av livet mitt, men føler at det ikke er så lett. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre med meg selv og de personen som mobber meg og kompisene mine. Veldig ofte kommer de med skikkelig frekke kommentarer til oss så jeg og kameratene mine vil bare banke de alle, men vi vil ikke komme i trøbbel og få anmerkninger og sånt. Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du reagerer på mobbing uten å gjøre det du sier dere ønsker å gjøre, nemlig å banke opp de som mobber dere. Vold løser ingenting!

Du sier at du spiller veldig mye og også kommuniserer med vennene dine på Skype. Hva tenker du om det selv? Føler du at det blir for mye av og til? Går det ut over andre ting? Har du for eksempel noen plager fordi du sitter mye foran PC'en? Har du hodepine? Vanskelig for å sovne, eller våkner du lett og flere ganger etter du har sovna? Er du stiv og spent i kroppen? Er det vanskelig for deg å skru av PC'en for å gjøre andre ting? Dersom du opplever noe av dette ville jeg forsøkt hvordan det ville vært noen dager helt uten spilling og PC! Hvordan kjennes det? Jeg har lagt ved noen artikler nedenfor som går på det med spilling og "avhengighet". Sjekk det ut! Også tenker jeg at det å sammenligne seg med andre, eller hva du tenker er noe du ikke vil bli, altså en "overvektig ungdom som spiller 24/7" er vel og bra. Samtidig så er det kanskje ingen som velger det, men at det er sånn som skjer etter lang nok tid foran PC?! Og som du skriver, kan jeg og tenke meg at en av tiltakene som kan virke forebyggende i forhold til å bli den ungdommen du ikke vil være er nettopp det du driver med, altså å holde på med andre ting og, sånn som du gjør! Det er viktig å ha andre interesser!!!

Men det er jo ikke akkurat det du spør om? Du spør om hva du skal gjøre med de guttene som mobber deg og vennene dine. Hvis dette er gutter på skolen, kan man gjøre en av to ting. Det ene er å bare forsøke å ignorere de guttene. Dere er flere, og de er flere. Dere spiller og de spiller. Med andre ord: Dere driver med de samme tingene, og det er ingen grunn for at de skal mobbe dere. Da gjøres det i mangel på noe annet da!? Om dere klarer å overse dem, så er sannsynligheten stor for at de vil gå lei... Og kanskje de heller vil starte å mobbe noen andre. Og det er jo ikke noe bedre det, så derfor er kanskje den beste løsningen å snakke med for eksempel læreren deres. Si at du ikke synes det er noe særlig godt klassemiljø, og at du ønsker at de skal gjøre noe med det. Nå er det jo ikke lenge igjen før ferien, så det er kanskje ikke så mye de får gjort før det, og mye kan skje i sommerferien, men det er likevel verdt å nevne det allerede nå! Læreren er nødt til å ta det på alvor!

Jeg håper du og vennene dine får det bedre!

Jeg ønsker deg masse lykke til!  

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Si din mening om mobbing!

Gutt ypper seg

Selv om politikerne har et mål om å få slutt på mobbingen, foregår det mobbing overalt. Kjenner du noen som har blitt mobbet? Har du blitt mobbet selv? Har du andre saker du vil ta opp?

SI DIN MENING HER

Les mer

Sjekk om du er avhengig av pengespill

Spillkort (colourbox.com)

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing