Hopp til hovedinnholdet

Jeg er spilleavhengig. Noen tips?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16. Jeg spiller veldig mye og det går utover venner og familie. Jeg spiller spill, som f.eks League Of Legends og World Of Warcraft. Folk spør om jeg har lyst til å bli med på fest, men tørr ikke pga kanskje det kommer noe nytt på en av spillene mine. Og det vil jeg ikke gå glipp av. Jeg er rett og slett spillavhengig. Noen tips

Besvart 11.06.2019 23:20
 

Svar
Hei gutt 16 år!

Så bra at du sender inn spørsmål her til oss. Det viser at du gjerne vil gjøre noe med det, og det er allerede tredje steg på veien allerede! Første steg er å bli klar over at du har et problem eller en utfordring, andre  er at du gjerne vil gjøre noe med det, og tredje er at du gjør noe med det. Som her er at du sender inn spørsmål til oss.

Jeg er sikker på om jeg hadde spurt deg om positive ting ved spilling, så har du mange ting du kommer på. Når det gjelder negative ting så kan det også være en del. Derfor så anbefaler jeg deg først å lage en oversikt over positive og negative ting. Når det er gjort kan du reflektere over hvilken rolle/hva det gjør i ditt liv. 

Så vil jeg at du skal lage to rundinger, en på hvordan det er her og nå, og en på hvordan du ønsker at det skal være. Fyll inn søvn, skole, mat, og trening. Når du har gjort det; før inn spilling, venner og familie, og annet. Hvor mye plass vil du at det skal ta? Hvor mye tid spiller du idag og hvor mye ønsker du å spille videre?

Jeg tror også det er viktig og givende å snakke med noen om slike ting, og kanskje noen som kan hjelpe deg i å motivere deg til å bruke tid og energi på andre ting? Gjerne fortell foreldrene dine eller en kompis at du vil endre deg, eller snakk med helsesykepleier på skolen eller en lærer om hvordan du har det og fortell hvordan du ønsker å ha det. Når du vet dette, så er det lettere å komme seg dit. 

Det er stunder i spilling som er viktige og minneverdige, så jeg forstår hvorfor du spiller. Samtidig så vet du at det er morsomme ting kompisene dine drar på som du ikke får vært med på. Dette fordi neste nivå eller "win" blir viktigere.

Tenk over at du gjerne ønsker å ha gode minner å se tilbake på sammen med kompisene dine, og alt det gir deg ved å være sosial med dem. Da blir det lettere å la spillene være og heller gå ut og gjøre noe morsomt.

Jeg tror du er på god vei allerede, og det kommer til å ordne seg. Husk å trappe ned gradvis. Det er ofte det beste, så du kan holde det nivået av mengde spilling som du sev ønsker deg, lengst mulig. 

Ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill