Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke at søsteren min skal låne PC'n min!

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Lillesøsteren min har i det siste fått interesser for spilling, men hun har ikke en pc. Så derfor så MÅ HUN SÅ ABSOLUTT spørre meg HELE tiden om å bruke min pc som jeg kjøpte for mine egne penger. Jeg blir tvunget av mamma og pappa til dette og hvis jeg protestere får jeg ikke lov til å spille og kanskje ikke bruke pcen i det hele tatt den dagen. Hvis jeg protester mer får jeg sikkert ikke lov til å bruke den hele helgen. Hun må bare få tak i 20k til å kjøpe sin egen pc sier jeg. Men nei da det har hun ikke. Det er planlagt at mamma og pappa skal kjøpe en pc som de og søsteren min kan bruke. Dette blir det aldri noe av. Og hvis du tror jeg får noe når hun får en pc hun kan bruke uten å betale 1 kr engang så tar du feil. Hva kan jeg gjøre som ikke fører til at jeg ikke får lov til å spille. Hvis jeg låser døra til rommet mitt gjør de sikkert ting som å kutte nettet, ta sikringen, ikke gi meg lønn den måneden, eller gi meg forbud mot å spille i en eller to uker. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 16.06.2019 09:15
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er en gutt som elsker å spille, og at pc'en din betyr mye for deg. Jeg forstår også at din lillesøsters interesse for spilling har blitt et stort problem for både deg og de andre i familien din.

Hvis det er slik at pc'en hun vil spille på er din eiendel fordi du har fått den i gave eller kjøpt den for egne penger, er det i utgangspunktet du som bestemmer over den. Ingen i familien kan kreve at du skal låne den bort.

Men på den andre siden forstår jeg at foreldrene dine ønsker at du skal låne den bort! For husfredens skyld, kanskje? Jeg tipper at det de er interessert i er å finne en god praktisk løsning som skaper ro i familien slik at alle blir fornøyde, ved at også lillesøster også får drive med det hun liker. Dersom dere bare har bare denne ene pc'en i hus må dere nødvendigvis dele på den for at hun skal få spille. Når foreldrene dine ber deg dele vil jeg tro at de ikke forstår hvor mye pc og spilling betyr for deg. De tenker nok at det er helt naturlig å ville dele på en slik ting, på samme måte som du ville delt andre ting med familien din, og de deler med deg. 

Kunne du tenke deg å forklare dem hvordan du føler det rundt dette med pc og spilling? Si litt om hvorfor du ikke er komfortabel med å låne bort. Kom med konkrete eksempler! Er du redd for at noe skulle blitt ødelagt på pc'en om lillesøster er på den? Blir den slitt på noe vis? Eller er det slik at du helst vil bruke den selv, på de tidene lillesøster vil spille? Det går an å forsøke å forklare litt mer til foreldrene dine om de bakenforliggende årsakene til at du ikke vil låne den bort. Jo mer de forstår av dette, jo større sjanse er det for at de vil samarbeide med deg om å finne løsninger som passer for også deg. Du bør snakke med dem på et tidspunkt der det i utgangspunktet ikke er krangling om pc, et tidspunkt der det er god tid og god stemning. Man snakker bedre i "fredstid" nemlig. Kanskje på kvelden, etter at din lillesøster har lagt seg? Forsøk å snakke ut ifra ditt perspektiv, uten å kritisere dem. Bare si hvordan DU tenker. Det pleier å gjøre en forskjell! 

En annen ting som gjør en forskjell er gjerne at man viser vilje til å ofre noe for den andre parten. Så vær forberedt på å møte dem på midten. Tenk etter om det er noe du kan "gi" i denne diskusjonen, slik at de blir fornøyde. For det at din søster også nå liker spill, det kan du ikke gjøre noe med. Kanskje kan du heller snu på det og tenke - er det noe positivt ved at dere deler denne interessen? Kan du lære henne noe, kan dere få noe OK samvær gjennom spilling? Kan hun se på deg når du spiller? Kan dere avtale konkrete tidspunkt der lillesøster får spille? Kan du sitte sammen med henne og hjelpe når hun spiller? Hvis du kommer med slike konkrete forslag viser du at du vil samarbeide og jeg tipper at dine foreldre vil like det. 

I tillegg blir jeg nysgjerrig på om det er andre grunner til at dine foreldre vil at du skal dele. Kan det hende at de vil oppdra dere barna til å sette egne behov til side - dele på godene, være rause og fleksible? Dette pleier å være egenskaper som foreldre jobber med å få barna til å inneha og utvikle. Jeg forstår at de vil at du deler på tingene dine - rett og slett bare for å øve på å være grei mot lillesøsteren din! Hva tenker du om dette?

Ellers tenker jeg - kan det også ha et økonomisk årsak? Du skriver at en ny pc vil koste ca 20k. Det er mye penger! Det er ikke sikkert at verken lillesøster eller foreldrene dine har mulighet til å kjøpe ny pc nå, så det at det aldri blir noe av dette kjøpet kan handle om at de ikke har råd. Men jeg er enig med deg i at det er dumt av dem å si at de skal gjøre det når det ikke blir sånn i virkeligheten. Det skaper bare masse feilaktige forventninger hos deg og det skaper ikke tillit mellom dere! 

Som du skjønner er det lett å forstå begge sider her. Jeg håper en prat med foreldrene dine vil gjøre en forskjell. Jeg legger ved noen artikler som har masse gode tips til hvordan man kan snakke med foreldre om pc og spilling. Les dem så vil du få flere tips! Håper dette var til nytte for deg. Lykke til videre med dette! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme