Hopp til hovedinnholdet

Får ikke spill Call of duty av moren min fordi hun mener jeg er for ung.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år. For kanskje et år siden kjøpte jeg call of duty 4. Både meg broren min på 11 (han er 12 nå) fikk spille det. Men etterhvert ble det litt mye spilling (1-2 timer for dagen), og mamma tok fra oss spillet. Vi fikk det igjen, men etter hun så litt mer når vi spilte tok hun det igjen, og nå får vi aldri spille det. CoD4 har 16 års grense. Det var gøy å spille med kamerater på både flerplayer og online. Nå er CoD6 kommet ut, og jeg får ikke kjøpe det. Det er 18+ års aldersgrense, greit nok. Men hva er forskjellen på om jeg spiller det med/hos venner (ofte får vi lov å spille mine kamerater sine spill hos meg) I tillegg til at det er et av de beste og gøyeste spillene jeg noen gang har prøvd, er det sosialt, og det forhindrer den mobbingen (mobbing er nok litt for sterkt ord) som kommer fra de jeg snakker med når spill er temaet, og jeg føler meg generelt "utenfor". Mamma liker genrelt ikke skytespill, og innerst inne forstår jeg jo hvorfor, hun kommer inn og ser at jeg skyter 20 velplasserte skudd i brystet på en motstander som "dør" med en gang... Det gir jo ikke akkurat et veldig godt grunnlag for oppdragelse. Men det er mye annet med skytespill en å bare drepe. Det handler om spenning, reaksjoner (reflekser), taktikker/strategier, samarbeid osv. Og det er jo ikke sånn som i filmer, som er mye grovere, der man danner seg et bilde av personen som blir drept, og ser konsekvenser som at familien blir lei seg og lignende. Der er det sånn at man har overvunnet en annen spiller, og han begynner på nytt igjen sekundet senere. Altså er det veldig stor forskjell på det og virkeligheten. Så mitt spørsmål er: Hva synes du blir rett? Burde jeg få spille Cod4? Burde jeg få kjøpe CoD6? Og ja, jeg vet at jeg tåler mye skyting og dreping, jeg blir ikke så lett påvirket av det. Og uansett hva som skjer i underbevissheten min, vet jeg at jeg ALDRI kommer til å ta steget å bli voldelig i virkeligheten. PS: Jeg vet at det er noe meg og mine foreldre burde funnet ut selv, men mamma blir alltid skikkelig sur når vi snakker om det, og det er veldig vanskelig å diskutere med henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er veldig godt du klarer å skille mellom fiksjon og vireklighet, men det er dessverre ikke alle som klarer det. Derfor er det satt slike anbefalte aldersgrenser på spill. Du har helt rett i at flere av disse skytespillene har flere elementer enn bare å skyte, og Call of duty-serien har blitt populær også fordi den er så realistisk, der man må tenke taktisk og planlegge for å gjøre det bra. Likevel er det sterke inntrykk for mange unge i dette spillet, med realistiske skildringer av drap på mennesker.  Du virker som en reflekter og moden 15-åring, men likevel vil jeg støtte moren din når hun ikke lar deg og broren din få spille dette. De anbefalte aldersgrensene er satt på bakgrunn av forskning der man har sett hvordan unge blir påvirket (både bevisst og ubevisst) av innholdet i spillene.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Utenfor
1
18.05.2018 12:38:03
Hei, jeg har veldig lyst på call of duty ww2 men mamma sier at jeg er for ung. Jeg er bare 12 år men jeg er ikke en sånn gutt som blir voldelig pga. Spill og filmer. Jeg såg den 12 mann for noen dager siden og jeg er veldig fascinert av andre verdenskrig. Mamma og pappa snudde seg mange ganger løpet av filmen men det gjor ikke jeg. Skjønner vorfor ikke mamma og pappa ikke liker kriger og sånt men det handler mye mer enn å drepe og skyte folk. Det er taktikk og lagarberid som kommer til å hjelpe de fleste gjennom oppveksten. Mange av vennene mine kan spille 18-års spill og mange av de er under min alder. Kan dere komme med tips?
Ayan
0
18.02.2018 11:55:40
Har lyst på PS4 for å spille overwhat.men får enda ikke lov

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om Europa og EU?

Hva slags rettigheter får du med "Europeisk helsetrygdkort"?