Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å gå på videregående i et annet fylke.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og søsteren min ønsker å flytte til Oslo høsten 2015. Vi har nevnt dette til foreldrene våres tidligere, men ønsker å få en oversikt over saker før det blir bestemt om vi flytter. Vi bor i Lillehammer. Søsteren min er i 20-årene med et barn. Jeg starter på 1 vgs. og ønsker å gå studiespesialisering, evt. med kultur. Første semester på u-skolen 2015 fikk jeg 4.5 i snittkarakter, så regner med at jeg får 4.0-5.0 i snitt til våren. Jeg lurer på om jeg har rett til reisestipend og bostipend? Hvor tidlig og hvem skal jeg kontakte for å kunne søke i Oslo enn i Oppland kommune? Jeg kan ta en prat med rådgiveren på skolen, men vet ikke hvor mye greie h*n har på det. Har en venn som flytter til Oslo med familien til høsten, men det blir noe annet. Har lest litt på lanekassen.no, og har nok rett til bostipend ihvertfall. Er fristen 1. mars i alle kommuner for å søke? Er redd det er vanskelig å komme inn på de gode skolene der vi skal bo, veldig sentralt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående skole er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Oslo er spesielt strenge og tar ikke inn søkere fra andre fylker. Du kan heller ikke få skolerett i Oslo ved å flytte dit på egen hånd til din søster eller til venner, da må du flytte dit sammen med foreldrene eller en av foreldrene dine.
Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på. Du kan også søke på private skoler i Oslo, der er det ingen slik begrensning.

Det er nok absolutt en god ide å snakke med rådgiveren på skolen din før du bestemmer deg. Han eller hun kan jo ha noen gode tips og gode råd og hjelpe deg med å snakke med de rette personene, i tillegg til å hjelpe deg med søkingen. Du er nødt til å snakke med inntakskontoret i Oslo for å få svar på om du har noen mulighet i det hele tatt for å bli vurdert ved inntaket, og det bør du få avklart før søknadsfristen 1.mars.

Skal du gå på vidregående skole, så kan du ha rett til bostipend. Avstanden vil nok være litt for kort til at du kan ha rett til reisestipend.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune