Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte lærlingplass til ny kommune?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er lærling i (...) kommune som helsefagarbeider og jobbet her siden august, jeg har ønsket og skifte kommune og lærlingsplass lenge men det har vært vanskelig ettersom at kommunen jeg vil flytte til, (...) kommune hadde ikke flere lærlingsstillinger. Hvis jeg vil flytte til (...) kommune i neste lærlings periode, hva må jeg gjøre? Er det mindre sansynelighet at (...) tar meg inn som lærling ettersom at jeg allerede har vært snart ute et halvt år, reiseveien til skedsmo er svært, svært vanskelig og slitsom, det går 3 timer av dagen på busser og 3 forskjellige. Må jeg registere meg på nytt i Vigo? Eller sender jeg bare inn søknad som lærling nå før mars, eller etter mars?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontakter Ung.no!

I utgangspunktet inngås lærekontrakten med bedriften for 2 år. Hvis du ønsker å bytte lærebedrift underveis, må bedriften du er i gå med på å oppheve kontrakten for tidlig. Her må dere altså prøve å bli enige. Dersom bedriften går med på å oppheve kontrakten, må du selv finne deg en annen lærebedrfit som går med på å inngå lærekontrakt for kun den siste delen av læretiden din. Hvis dette ordner seg, behøver du ikke å bruke mer en to år på læretiden, selv om du bytter bedrift underveis.

Hvis det er en konflikt mellom deg og bedriften som gjør at du vil bytte, bør du ta kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt. De kan mekle mellom deg og bedriften. Dersom dere ikke kommer fram til en løsning så kan det bli snakk om å heve lærekontrakten. Lærekontrakten kan heves dersom:

- opplæringen du får er mangelfull
- arbeidsmiljøet er dårlig

Du kan altså ikke kreve å få oppheve lærekontrakten du har med bedriften sånn uten videre. Hvis ikke dårlig opplæring eller dårlig arbeidsmiljø er grunnen til at du vil bytte bedrift, kan du ikke kreve å oppheve kontrakten. I så fall må du og bedriften bli enige dersom kontrakten skal oppheves. Det kan også være vanskelig å finne seg en lærebedrift som synes det er greit å tegne kontrakt for under et år. Men, finner du en bedrift selv som vil ta deg i mot og din nåværende lærebedrift går med på å oppheve kontrakten, så skal altså dette ordne seg.

Du finner flere tips på veien i artiklene under dette svaret.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole