Hopp til hovedinnholdet

Når du har gått vg1 på en skole, kommer du da garantert inn på vg2?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på noe angående søking til videregående skole. Leste nylig på nettet at man må søke på nytt hvert år. Er det slik da at du må jobbe like hardt for å oppnå samme karaktersnitt hvert år, eller er det bare for at de som ønsker å bytte skole får en mulighet til dette? Når du har gått vgs på en skole, kommer du da garantert inn på vg2 selvom karaktere dine er under snittet man trenger? På forhånd, takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at alle som går på videregående skole må søke om skoleplass hvert år. Vanlig søknadsfrist er 1.mars. Når du søker på vg2 konkurrerer du med karakterene fra vg1.

Hvis du består alle fag på vg1 har du rett på å få et tilbud på vg2. Du har ikke rett til å fortsette på samme skole, men på studieforberedende utdanningsprogram er det vanlig at man har fortrinn til å fortsette på samme skole. På yrkesfaglige utdanningsprogram konkurrerer man på lik linje med søkere fra andre skoler.

Hvis du skal søke på høyere utdanning konkurrerer du med karakterene du får i løpet av alle tre årene på vgs.

Håper det var oppklarende.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune