Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp til å forstå valgsystemet. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål til artikkelen "Hvem havner på stortinget?". Om jeg ved dette stortingsvalget stemmer på et lite parti, f.eks Rødt og jeg er valgregistrert i Rogaland fylke. Vil da min stemme hjelpe Bjørnar Moxnes å komme inn på tinget eller stemmer jeg kun på at første kandidaten til Rødt i Rogaland skal komme inn? Hva om man ikke får direktemandat fra Rogaland, er stemmen min da til hjelp for Moxnes? Hilsen SOS forstår ikke valgsystemet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Valgordningen er ganske komplisert, så det er ikke så rart du lurer på dette.

I utgangspunktet stemmer du på et partis kandidater i ditt fylke, i ditt tilfelle altså Rødts kandidat i Rogaland. Din stemme vil dermed ikke automatisk hjelpe Moxnes til Stortingsplass.

Men ettersom denne valgordningen (måten vi organiserer valget på) vil kunne føre til skjeve og urettferdige resultater (f.eks hvis Rødts kandidater får akkurat for få stemmer over hele landet), finnes noe som heter utjevningsmandater.

19 av de 169 mandatene – altså Stortingsplassene – er slike utjevningsmandater som finnes for å rette opp skjevhet som oppstår på grunn av valgordningen. Dersom et parti får over 4 % nasjonalt, blir de tildelt enkelte av utjevningsmandatene.

Utjevningsmandatene går til kandidatene i fylket/fylkene hvor partiet var nærmest å vinne et mandat. Det vil si at Moxnes sannsynligvis får et, om Rødt kommer over sperregrensa men ikke kommer inn direkte i Oslo.

Det vil si at din stemme kan bidra til å gi Rødt stortingsplass selv om ikke f.eks Moxnes får nok stemmer til å gi han Stortingsplass i Oslo.

Håper det var til hjelp, og godt valg! 

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor bør du stemme!

Jente med lyst hår ser i kamera

- Unges meninger er like viktige som meningene til hvite menn som pusher 50, sier Lea (19). Her kan du lese om hvorfor hun mener du bør bruke stemmeretten din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune