Hopp til hovedinnholdet

Vil slippe militæret. Lov å nekte pga. studier eller skifte stasborgerskap?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 år, men har et spørsmål om militæret og verneplikt. Jeg vil ikke for noe i verden inn i militæret, da jeg ikke støtter verneplikten og hvordan en må kaste bort ett år av livet sitt på noe en ikke vil. Derfor lurer jeg på om jeg kan slippe militæret om jeg har studier eller skifter statborgerskap til svensk. Jeg har ingen aner i Sverige, men jeg vil bare ikke inn i forsvaret, og de har ikke verneplikt. Håper dere kan svare meg på hvordan jeg kan slippe militæret.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Forsvaret tar vanligvis hensyn til påbegynte studier. Det vil si at dersom du allerede har påbegynt studier når du blir innkalt (sammenhengende studier som ikke kan avbrytes) så er det vanlig å få innvilget utsettelse. Dette til forskjell fra planlagte studier. Altså kan du ikke regne med å få utsettelse dersom du ennå ikke har påbegynt studiene når du blir innkalt.

Å få svensk statsborgerskap vil ikke ha så mye å si, med mindre du i tillegg bosetter deg i Sverige. Du må ha folkeregistrert bostedsadresse i utlandet for å slippe innkalling. Dersom du har delt statsborgerskap, men er registrert bosatt i Norge, så kan du fremdeles kalles inn til militærtjeneste.

Ettersom du er 16 år, så er det fremdeles ikke klart om du kalles inn til tjeneste. Du må først besvare sesjon del 1, som du får i det året du fyller 17. Hvis du går videre til sesjon del 2, så vil du først på sesjonsdagen få svar på om du kalles inn eller ikke.
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune