Hopp til hovedinnholdet

Ër det ikke slik at skoler skal låne bort alle bøker som skoleelever trenger får å fullføre videregående skole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei er det ikke slik at skoler skal låne bort alle bøker som en trenger får å fullføre et skole år til skoleelever hos videregående skoler? Jeg må kjøpe arbeidsboken selv ut av egen lommebok. Er det ikke meningen at utstyrstpendet skal gå til kjøp av skolesekk, skrivebøker, blyanter, penner, viskelær osv? Er det også slik at noen skoker ikke i det hele tatt har tilbud om å få lånt ut kalkulatorer? Er det ikke meningen at skolen skal være gratis? Ja en får jo utsyrstpend men hva med en skolesekk den kan jo komme opp i 700kr å denne boken jeg må kjøpe koster rundt 600kr i tillegg til at den er 10år gammel.. jeg må også ha en god kalkuator pga. T matte som jeg også må kjøpe selv for de blir ikke leig ut, da er utstyrstipendet og mer brukt opp. Skolen sier at de ikke har nåke penge, men det blir for vanskelig når du ikkje får 100% fullt ut det en trenger til studiene..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


- og takk for spørsmålet!

Litt fra Utdanningsdirektoratet om Gratisprinsippet (www.udir.no):

Videregående opplæring

Gratisprinsippet i videregående skole er regulert i opplæringsloven § 3-1 niende ledd4. Fylkeskommunen har ansvar for at elevene får nødvendige trykte og digitale læremidler og digitalt utstyr. Dette gjelder også nødvendig kopiert materiell.

I motsetning til i grunnskolen kan skolen kreve at elevene dekker enkelte kostnader ved opplæringen. Kostnadene elevene selv må dekke er til individuelt utstyr som er nødvendig i opplæringen. Det kan f.eks. være nødvendig påkledning i yrkesfag, kladdebøker, kalkulator og penner.

_ _ _

Som du ser, så er det anledning til å be elevene betale kladdebøker, kalkulatorer og annet personlig utstyr, og arbeidsbøker kan i mange tilfeller være personlige da man skriver i dem osv. Prisen var høy, hvis den koster 600kr og er så gammel som du sier? Så da ville jeg sjekket om det ikke var mulighet for utlån av arbeidsboka og dere evt skriver i kladdebok i stedet for å fylle ut, f.eks.? Vet jo ikke helt hva slags arbeidsbok du viser til, så kan ikke bli mer presis enn dette, er jeg redd.

Elev- og lærlingombudet i Vestfold i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utstyrsstipend gjennom Lånekassen

Lånekassen skjermdump

Skal du begynne på videregående skole? Da kan du søke om utstyrsstipend fra Lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skole