Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å røyke vanlige sigaretter når man har ADHD og tar ritalin?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

er det farlig å røyke vanlige sigaretter når man har ADHD og tar ritalin

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har ADHD og tar Ritalin. Du lurer på om det er farlig å røyke når du tar dette legemiddelet.

Det er ikke gjort tilstrekkelige studier på dette temaet, slik at vi kan ikke si sikkert om det å røyke og ta ritalin samtidig utgjør en større helserisiko enn om man ikke bruker ritolin.

Det vi imidlertid kan si, er at tobakksrøyk er svært helseskadelig i seg selv.

Vi vet at røyking er særlig skadelig for lunger, hjerte og blodårer. Sigarettrøyk har en jevnt over ødeleggende virkning på kroppen. Vevet i lungene og flimmerhårene blir brutt ned av å røyke. Dette øker sjansen for blant annet sykdommer som lungekreft og kols. Dette er lungesykdommer som gjør at pusten blir dårligere og man kan til slutt få behov for oksygenapparat. En som røyker har dobbelt så høy risiko for å dø av kreft som en ikke-røyker. Når en røyker blir blodet fylt med skadelige stoffer og tungmetaller som blant annet øker sjansen for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt. Nikotin gjør at blodtrykket øker og at blodårene trekker seg sammen. Det er vanligere blant røykere å ha tannkjøttsykdommer, gusten hud og rynker.

Mennesker tåler tobakk ulikt. Hva slags helseskader en kan få, og når helseskadene dukker opp kan være forskjellig fra person til person. Det vil si at noen får alvorlige sykdommer tidlig i livet, mens andre ikke opplever symptomer, eller de blir syke langt senere i livet.

Forskning viser at de som begynner å røyke i ung alder har større risiko for å få alvorlige sykdommer senere i livet. Dette er fordi kroppen til unge mennesker fortsatt er i utvikling, og derfor er den ekstra sårbar for giftstoffene i røyken. Nikotin er et giftsoff i røyken som er svært avhegighetsdannende. Undersøkelser har også vist at barn og ungdom lettere blir avhengig av nikotin som finnes i røyk.

Ønsker du å lese mer om røyk og røykeslutt, kan du gå inn på linken nedenfor:

roykeslutt.helsenorge.no/

 


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk