Hopp til hovedinnholdet

Hva kommer til å skje om jeg røyker og smaker på alkohol bare en gang?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år og har en venn som snuser, røyker litt, og drikker alkohol. Jeg har litt lyst til å prøve røyk, altså bare èn gang for å vite hvordan det føles. Kommer jeg til å bli avhenging av bare en røyk? Eller er det stor sannsynlighet for at jeg kommer til å spy senere? Også har jeg lyst til å smake på alkohol, bare en slurk, hva kan/vil skje med meg etter det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du er nysgjerrig og har lyst til å prøve de tingene vennen din gjør. Samtidig syns jeg det er leit å høre at en 13-åring har begynt å både røyke og drikke. Jeg tenker at vennen din kanskje ikke har det så bra og trenger hjelp. Selv om det kan føles som å sladre, så er du en god venn om du forteller om dette til en voksen, en lærer kanskje? Lærere har taushetsplikt og kommer ikke til å si at det var du som fortalte det. 

Hvis du skal røyke, tenker jeg at det er viktig at du er veldig bestemt på at du bare skal gjøre det én gang. Avhengighet kommer veldig raskt og ungdom blir raskere avhengige enn voksne. Noen merker det etter en røyk at de får lyst til å røyke igjen. Det er et tegn på at man er i risiko for å bli avhengig. 

Når man røyker første gang er det vanlig å bli kvalm, svimmel og å hoste. Dette er helt vanlige reaksjoner på å få i seg giftig røyk. Det er det samme som du ville følt om du pustet inn røyken fra et bål så dypt du kunne. Hvis du ikke spyr med en gang, kommer du ikke til å gjøre det senere på dagen.

Om man merker noe særlig av å ta en slurk alkohol, spørs nok på alkoholprosenten i drikken og hvor mye kroppen tåler. Hvor mye man tåler kommer an på blant annet kjønn, vekt og dagsform. Øl har 4,5 % alkohol, vin har rundt 12 %, og vodka har rundt 40 %.  


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Slik holder du klassen snus - og røykfri

Logo for kampanjen fri (www.helsedirektoratet.no)

Få læreren til å melde klassen på FRI - et gratis undervisningsprogram som forebygger tobakkavhengighet blant skoleungdom.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk