Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg snuser, og har merket at tannkjøttet er blitt annerledes der jeg legger snusen. Er redd for at jeg skal få hull inn mot tennene?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Har snuset i litt over tre år nå og merket litt før jul at det kjentes litt rart ut om jeg la press på leppa der jeg snuser. Har alltid snuset på høyre side av øvre leppe. Om jeg presser rett over der tanna mi(høyre hjørnetann) så kjennes det litt rart ut - klarer nesten ikke å beskrive det. Ikke vondt, kanskje litt ubehagelig. Som om jeg nærmer meg tanna på en måte. Og når jeg følte rundt over tannkjøttet på begge sider så merker jeg at det er litt innhult på den siden jeg snuser, i forhold til venstre side der alt er avrundet og normalt. Om jeg begynner å snuse på venstre side og etter hvert veksler mellom plassene jeg snuser over tid, blir tannkjøttet mitt normalt da? Vil det "vokse ut" igjen? Er redd for at jeg skal få hull inn mot tennene og at det er uhelbredelig når det først har skjedd!

Besvart 10.01.2018 08:15
 

Svar
Hei

Det vil ikke bli hull inn til tannrøttene der du legger snusen, men slimhinnen (tannkjøttet) blir tynnere med tiden der man legger snusen. Tannkjøttet blir irritert av snusen, og reagere slik du opplever det. Om du skifter plasseringen av snusen, vil du fordele irritasjonen. Dersom du slutter med snus, vil tannkjøttet bli normalt igjen.

Et annet problem i forbindelse med snus og tannkjøtt er skaden som skjer langs fortennene. Langvarig snusing kombinert med overdreven pussing i samme område kan ofte resultere i at tannkjøttet trekker seg oppover tennene. Man kan bli plaget med ising av dette. Tannkjøttet vil ikke gro tilbake, men du kan stoppe utviklingen helt ved å slutte med snus.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk