Hopp til hovedinnholdet

Kan tolleren ta snus ut av bagasjen så foreldrene mine ser det?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal til kap verde på nyåret. Jeg har et lite problem, jeg snuser. Og det jeg lurer på er om det er lov å ta med seg snus til kap verde? Isåfall kan jeg risikere å bli stoppet i tollen og tolleren tar snusen min ut av bagasjen? Grunnen til at jeg ikke vil at han/hun skal gjøre det er at jeg vil ikke at foreldrene mine skal få vite det før jeg blir 18 år.

Besvart 29.11.2018 22:20
 

Svar
Hei gutt 17 år! 

Når du reiser er det alltid risiko for at de som jobber i sikkerhetskontroll eller toll vil ta ting ut av bagasjen din for å se på dem. Det kan de gjøre enten det er fullt tillatt å ha med snus eller ikke.  

I denne artikkelen kan du lese om hvordan det er å reise med snus både i Norge og i utlandet.

Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar for reglene som gjelder tobakk på Kapp Verde. På Utenriksdepartementets nettsider om Kapp Verde nevnes ikke tobakk eller aldersgrenser på tobakk og landet har ikke ambassade/konsulat i Norge. Den norske ambassaden i Portugal skal kunne svare på spørsmål om Kapp Verde selv om Kapp Verde er en selvstendig stat. Hvis jeg var deg, ville jeg skrevet til den ambassaden på emb.lisbon@mfa.no og spurt hva som er aldersgrensen på tobakk på Kapp Verde, og om det er tillatt å ta med snus inn i landet til eget bruk når man er turist. 

Selv om du er under 18 år, har du lov til å ha tobakk i bagasjen din når du er på en norsk flyplass. Når du reiser tilbake til Norge fra utlandet, har du derimot ikke lov til å ta med deg tobakk. Det er fordi du ikke har noen tobakkskvote når du er mindreårig. 

Hvis du er veldig bekymret for at foreldrene dine skal oppdage snusingen, kan denne ferien kanskje være en god anledning for å prøve å slutte? Du kommer til å være på et kjempefint sted hvor det sannsynligvis ikke er så mange ting som er kjente og forbindes med snus, kanskje er det også vanskelig eller umulig å få kjøpt snus der. Jeg anbefaler deg å laste ned Slutta-appen og/eller bruke Slutta-chatbot i facebook messenger. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer

Reise med snus

Gutt ser på infotavla på Oslo S (foto: unsplash.com)

Kan jeg ha snus i håndbagasjen på fly? Er det lov til å ta med snus til Spania? Hva skjer hvis snusen blir sett i sikkerhetskontrollen?

Les mer

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise