Hopp til hovedinnholdet

Blir strengen under leppa borte når en snuser?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg har noen venner som snuser, og jeg har lyst til å prøve det selv, men jeg vet det er skadelig og kreftfremkallende og jeg vil ikke akkurat bli avhending heller, men en av vennene mine sier at hun vet om en som snuser og hun har sagt at den streken som er under leppa der man legger snusen (håper du forstår) forsvinner eller at den gradvis blir mer ‘slitt’ eller bare blir borte, er dette sant? og hvis man begynner med sånn hvit snus, kan tannlegen da se det? eller kan tannlegen se om man snuser?

Besvart 07.04.2019 20:05
 

Svar
Hei

For noen kan snusing gjøre at strengen under leppa blir skadet eller ryker. Dette er ikke farlig, men det kan være ubehagelig når det skjer. Det er ikke alltid strengen gror igjen. Dersom restene av strengen er irriterende i munnen kan en fjerne dette hos tannlegen. 

Hvis snus skal gi mindre farge på tennene. Det er likevel ikke mindre skadelig enn annen snus og kan gi de samme skadene på tannkjøttet og ellers i kroppen. 

Tannkjøttet kan få hvite striper og sår og det kan dannes en fortykkelse i slimhinnen der snusen pleier å ligge. Dette kaller vi en snuslomme. Tannkjøttet kan også bli irritert ved tannhalsene slik at tannkjøttet trekker seg oppover og en får bare tannhalser. Disse skadene kan tannlegen se. 

Skader i slimhinnen og snuslomme kan forsvinne av seg selv når en slutter å snuse. Når tannkjøttet har trukket seg oppover er dette for alltid. 

Håper dette ga svar på spørsmålene dine!

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping