Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Farlig å være passiv røyker? Farlig å røyke en gang iblant? Hvordan slutte?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Jeg har ett par spørsmål om røyking...

Mamma røyka en gang i blant når hu gikk gravid med meg. Jeg har værdt passiv røyker hele livet frem til jeg var 10 år, da bynte jeg selv. jeg røyka fast en periode, så kutta jeg ut i ett år og gikk litt opp og ned til nå (jeg er 15 nå). Nå røyker jeg bare når jeg er forbanna og stressa... Da blir jeg så jævli sugen og går på rommet for å ta en røyk.
Grunnen til at jeg starta var pga: broren min bynte fordi at mamma og pappa ble skildt og tok med meg, så ble jeg avhengig en periode.

1. Hva koster mest?: Malboro eller prince?
2. Hva er det man kan gjøre for å slutte å røyke? Gjerne kom med flere forslag... xD
3. Er det farlig å være passiv røyker?
4. Er det farlig å bare røyke en gang i blant... ca 5 siggaretter i måneden?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 
Hei

 
Takk for spørsmål!

1) Vi har dessverre ikke oversikt over hvor mye ulike tobakksprodukter koster.

2) Du lurer på hva man kan gjøre for å slutte å røyke. Først av alt, det høres ut som om du har redusert veldig hvor mye du røyker. Det er kjempefint! Hvordan klarte du det?

For mange som tenker på røykeslutt er første skritt å tenke nøye igjennom hvorfor de ønsker det. Hvordan er det med deg? Hva er dine grunner for å slutte å røyke? Hva er grunnene til at du ønsker å fortsette? Hva gleder du deg til ved å bli røykfri? Hva vil bli noe av utfordringene dine ved å slutte? Å tenke igjennom dette kan hjelpe deg å bli mer motivert og holde fast på røykeslutt når det har gått en stund uten røyk.

Når du har bestemt deg for å gjøre et sluttforsøk kan det være lurt å:

-  sette en dato for når det skal være helt slutt
-  forberede deg fram mot den datoen, blant annet ved å tenke igjennom hva du skal gjøre i situasjoner der du får veldig lyst på røyk. Kan du i stedet; gå en tur, ringe noen, ta en pastill/tyggis, drikke litt vann, høre på litt musikk?
-  skrive ned de grunnene du har for å bli røykfri. En slik liste kan hjelpe deg å holde motivasjonen oppe etter at du har sluttet.

For flere tips se: ’Vil du slutte å røyke’.

3) Ja, det er skadelig å være passiv røyker. Å røyke passivt vil si at man puster inn luft som er forurenset av tobakksrøyk. Dette gjør man blant annet ved å være i samme rom eller sitte i samme bil som en som røyker. Ved passiv røyking utsettes man for de samme stoffene som ved aktiv røyking. Mange føler ubehag ved passiv røyking. Vanlig symptomer er irriterte øyne, hoste, sår eller tørr hals, hodepine, tiltetting i brystet og tung pust. Langvarig passiv røyking kan føre til økt risiko for røykrelaterte sykdommer. Hvis du er bekymret for hvordan passiv røyking har påvirket deg anbefaler jeg deg å ta en prat med fastlegen din om det du tenker på.

4) Du lurer også på om det er farlig å røyke en gang iblant. All bruk av tobakk medfører en økt risiko for typiske røykesykdommer, også for den som røyker bare av og til. Det er individuelt hvor stor skade man tar av røyking, noen tåler mer røyking før de tar skade av det, mens andre tåler mindre. Dessverre vet man ikke dette på forhånd.

Hvis du vil snakke med noen om røykeslutt og passiv røyking kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis fra fasttelefon, og hvis du bruker mobil kan vi ringe deg tilbake.

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Kva veit du om alkohol? #2

Kva er aldersgrensen for alkohol i Danmark?