Hopp til hovedinnholdet

Kan legen se at jeg snuser på blodprøvene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Så jeg skal til legen å ta blodprøve. Jeg bruker snus og lurer derfor på om legen kan se det på prøvene, og hvis de kan det kan de si fra til foreldrene mine? Og hvor lang tid tar det før nikotin er ute av blodet?

Besvart 09.05.2019 10:01
 

Svar
Hei

Det er ikke vanlig å undersøke for nikotin i vanlige blodprøver, så det trenger du ikke bekymre deg for. 

Det er teoretisk mulig å måle nikotin i blodet flere uker etter at en har snust, men dette gjøres bare i veldig spesielle sammenhenger. Helsepersonnell stoler vanligvis på hva du sier hvis det blir spørsmål om du snuser eller røyker. De er ikke ute etter å avsløre deg.

Når en er under 16 år har foreldrene rett til informasjon om helsen din. Samtidig når en er mellom 12 og 16 år skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når pasienten av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. Det betyr at dersom det blir snakk om snusing og du forteller at du snuser, er det legen som vurderer om dette er noe foreldrene dine trenger å vite om. Hvis du ber legen om å ikke fortelle det kan det hende de tar hensyn til det. Du kan lese mer om taushetsplikten her.

Nikotin har en halveringstid på 2 timer og etter 2-3 døgn er det vanskelig å måle i kroppen.

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk