Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få pappa til å slutte og snuse?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting, pappa snuser. Jeg vil få han til å slutte. Grunnene er: 1. Det er mange som sier sånn «Æsj snus er ekkelt» og jeg vil ikke at folk skal vite at pappa snuser, men man ser det godt pga snusleppen. Men pappa er ikke rusavhengig eller no, for mange forbinder snus m kriminelle eller sånne ting. Pappa er en helt vanlig pappa bare at han snuser. 2. Jeg er redd for at han skal bli alvorlig syk eller få kreft å dø. Jeg har lyst til å ta alle snuspakkene og kaste dem men føler det er slemt. Mamma vil jo også at han skal slutte men hun klager ikke så mye på det. Har dere noe tips for få pappa til å slutte?

Besvart 07.06.2019 09:28
 

Svar
Hei jente 13 år!

Så bra at du ønsker dette og at du bryr deg mye om han. 

Når noen skal slutte å snuse må den som snuser først og fremst ville dette selv. Da må den som skal slutte ha motivasjon til å slutte. Det kan du faktisk gi han. 

Snakk med pappaen din. Si det du skriver her og fortell at du er redd for at han skal bli veldig syk og at du synes det er vondt når andre ser at han snuser. Kanskje blir han motivert av dette og ønsker å slutte. 

Noen ganger kan det også være fint å skrive ned det du vil si eller det du tenker. Kan du skrive et brev til han der du forklarer hva du tenker på og hvorfor du vil at han skal slutte? 

Hvis du klarer å fortelle han hvor vanskelig dette er for deg kan det faktisk være enklere for han å slutte. Det er ikke sikkert det vil hjelpe, men hvis du ikke prøver vil du jo aldri vite.

Det godt å si til seg selv at du har prøvd og forsøkt så godt du kan, resten er faktisk opp til pappaen din. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk