Hopp til hovedinnholdet

Eg vil bli avhengig av snus fordi det er kult...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heihei. Eg vil bli avhengig av snus fordi det er kult. Tar ca 3 poser kvar dag, men det er ikke nokk. Vil også stjele penger for å få råd. Takk for svar :)

Besvart 09.06.2019 10:22
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det varierer hvor lang tid det tar før en blir avhengig av snus. Unge mennesker blir raskere avhengige enn voksne. Jo mer og sterkere snus en bruker jo større er sjansen for å bli avhengig. 

Du skriver at du VIL bli avhengig av snus og det gjør meg nysgjerrig på hvorfor?

De fleste som snuser syns det er dumt å være avhengige av snus. De kan synes at det er slitsomt at de tenker så mye på snus og at det går mye penger til snus. Når en er under 18 år kan det også være styrete å få tak i snus jevnlig. Mange syns det er plagsomt med abstinensene de får hvis det går en stund mellom hver snus. De kan bli sure og irriterte, og kjenne på hodepine og ubehag i kroppen.

Hvordan vil det være for deg å bli avhengig av snus? Har du tenkt over det? Jeg tenker at det værste med nikotin er nettopp avhengigheten. Man kan da ikke lenger bestemme selv om man skal snuse eller ikke, men det er snusen som har kontrollen over deg...

I tillegg vil du stjele penger for å få råd til snus. Du er over 15 år som er den kriminelle lavalder. Da er du strafferettslig ansvarlig for en kriminell handling. Når du begår en straffbar handling, vil dette registreres hos politiet. Det er imidlertid ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være til hinder for deg senere. Likevel vil det i noen tilfeller kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. Bakgrunnen for dette er at noen skoler og arbeidsgivere etter loven kan kreve at du legger frem ulike typer politiattester.

Du spør ikke om råd, men jeg velger likevel å gi deg råd om å tenke gjennom dette en gang til. Vei fordelene opp mot ulempene, og forhåpentligvis for deg selv, kommer du frem til at både snus og tyveri vil gi flere ulemper enn fordeler... 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Ønsker du å være med i den kule gjengen?

Kul gjeng (www.colourbox.com)

Føler du deg litt utenfor iblant? Er du ikke en del av den «kule» gjengen? Skulle du ønske at de kule inkluderte deg oftere?

Frykt ikke! Du er ikke alene. De fleste føler seg iblant litt utenfor. For de fleste er nemlig ikke en del av den kule gjengen.

Skrevet av ungdomsjournalistene Lars Ingar og Dina.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk