Hopp til hovedinnholdet

Vil det synes på blodprøver og urinprøve at jeg har snust én gang?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har snust en gang, men må ta blodprøve i om ikke lenge. vil prøvene vise at jg har snuset 1 gang. eller kommer ingen til og finne ut av noe? skal også ta urinprøve.

Besvart 19.06.2019 16:30
 

Svar
Hei

Det er ikke vanlig å se etter spor av snus i urinprøver og blodprøver hvis det ikke er en helt spesiell grunn til det. Helsepersonnell er ikke ute etter å ta unge for snusbruk. Dersom du skal ta urinprøve for å se etter narkotikabruk vil ikke denne testen se snusbruk. 

Mengden nikotin (mengden snus) man har i kroppen etter at en har snust har også betydning for å kunne si nøyaktig hvor lang tid det tar før all nikotin er borte. 

Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Det vil si at 2 timer etter siste snus er nivået av nikotin halvparten, etter 4 timer er nivået en fjerdedel, etter 6 timer er det en åttendedel osv. Det tar dermed ca 2-3 døgn fra du snuser til det ikke er noen målbar mengde med nikotin igjen i blodet.  I tillegg kan det være noen små forskjeller mellom folk med hensyn til hvor raskt kroppen bryter ned nikotin.

I leveren blir 70-80 % av nikotinen omdannet til kotinin. Kotinin har mye lengre halveringstid (15-20 timer) enn nikotin. Legen kan måle nivået av kotinin, for eksempel i urin, nettopp fordi dette stoffet blir værende lenger i kroppen. Nikotininntak pga røyking/snusing kan altså påvises i mange dager etterpå.

Det er ikke vanlig at legen måler kotinin i urinen dersom det er ikke er en spesiell grunn til det.

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler