Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det aldersgrense på tobakk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det aldersgrense på snus, røyk og alkohol? Mange ungdommer får jo taki uansett. Av foreldre og søsken. Jeg har lyst til og begynne og snuse. Jeg vet ikke hvorfor men ja.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

I Norge er det forbudt å selge eller overlate tobakksvarer til personer under 18 år. Aldersgrense for kjøp av tobakk er et av midlene myndigheten bruker for å begrense bruken av tobakk. 

 

Forbudet rammer altså den som skaffer en person under 18 år tobakksvarer. Tobakksskadeloven regulerer dette spørsmålet. Du kan finne mer informasjon om tobakksskadeloven og om aldersgrensen på

www.helsedirektoratet.no/tobakk/lover_og_regler/aldersgrense/

 

Du forteller at du vil begynne å snuse, og skriver at du ikke helt vet hvorfor. Kanskje det kunne være lurt å tenke godt igjennom hva det er som får deg til å vurdere å begynne med snus?  Snus inneholder nikotin som er et sterkt avhengighetsskapende stoff. Undersøkelser har vist at ungdom har lettere for å bli avhengig enn voksne. Når man blir avhengig vil det for de fleste være tøft å slutte, selv om man egentlig vil. Hvordan ville det vært for deg å bli avhengig av snus?

 

 Hvis du vil lese mer om snus kan du ta en titt på www.tobakk.no.

 

Når det gjelder alkohol, sier loven som følger:

Reguleringen av alkoholholdig drikk (bl.a. aldersgrenser) har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer.

 

Hensikten med aldersgrenser er altså å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan føre til.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk