Hopp til hovedinnholdet

Er veldig avhengig og vil slutte snart.

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg røyker 16 ganger til dagen er dette bra eller dårlig eller jeg vet d er dårlig men jeg er veldig avhenning jeg vill slutte snart

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du røyker 16 ganger om dagen og du spør om dette er bra eller dårlig, selv om du vet at det er dårlig. Du forteller at du er veldig avhengig og vil slutte snart.
  

Du forteller ikke hvor lenge du har røyket, men jeg syns at det er fint at du tenker på å slutte å røyke. Røyking er generelt skadelig for kroppen, og undersøkelser viser at barn og unge er spesielt sårbare for giftstoffene i røyk. Dette er på grunn av at kroppen ikke er ferdig utviklet. Det er også undersøkelser som viser at barn og unge raskere blir avhengig av nikotin som finnes i røyk. 

Jo tidligere man slutter, jo bedre er det for kroppen. For de fleste er det også sånn at det blir lettere å slutte dersom man slutter tidlig. 

 

Det å slutte å røyke kan man gjøre på flere måter. Noen trapper ned i starten før de slutter helt, mens andre bestemmer seg for å ikke røyke mer og slutter brått.

Uansett vil det første steget være å bestemme seg for en dato man vil slutte, og holde fast på den dagen. Det er lurt å ikke vente så lenge med å sette en dato.

 

Jeg vet ikke hvordan det blir for deg, men de fleste opplever en trang til å røyke når de bestemmer seg for å slutte. Særlig de som har vært vant til å røyke hver dag. Det kalles røyksug. Det kan oppleves ganske sterkt, men det som er fint er at det pleier å gå over ganske fort hvis man får tankene over på noe annet en liten stund. Noen spiser en sterk pastill eller tar en tyggis, andre spiller et spill, leser eller går ut litt. Hva tror du at du kan gjøre for å tenke på noe annet hvis du får lyst på røyk?

  

Hvis du vil snakke mer om røyk og røykeslutt kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Du kan være anonym og det er gratis fra fasttelefon. Hvis du bruker mobil, vil vi gjerne ringe deg opp igjen.

 

Du kan også ta en kikk på www.fristedet.no, hvor du kan lese mer om røyk. For å lese mer om hvordan du kan slutte å røyke kan du lese på; www.ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk