Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg som mindreårig smugler alkohol inn til Norge?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal til Østerrike i høstferien, og har funnet ut at jeg kan lovlig kjøpe øl og vin. Jeg vurderer å smugle litt over til Norge. Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg blir tatt, og hva blir konsekvensene dersom jeg blir det? Blir foreldrene mine varslet? Jeg er 17 år til info.

Besvart 28.05.2019 09:33
 

Svar
Hei

Det er alltid en sjanse for å bli stoppet i tollen, det er relativt strenge grensekontroller i Norge.

For å innføre alkoholholdige drikkevarer til Norge må du være over 18 år. For innførsel av drikk med alkoholstyrke over 22 volumprosent må du være over 20 år. Du kan lese mer om tollkvotene her.

Hvis du som er 17 år, kjøper alkohol i Østerrike, kan du dermed bli stoppet i tollen på vei tilbake til Norge. Om du blir tatt, vil alkoholen bli tatt fra deg. Brudd på tollreglene kan straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler. Dette står i tolloven § 16-2. Dersom det ikke dreier seg om store mengder alkohol, vil du antakelig kunne slippe unna med et forenklet forelegg, det vil si en bot som du aksepterer uten rettssak, i henhold til tolloven § 16-9.

Med vennlig hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll