Hopp til hovedinnholdet

Trening for å legge på meg litt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei livlig jente som vil gjerne begynne å trene, for å bli sterk. Men jeg får ikke lovt av mamma, siden hun mener jeg er altfor tynn og veier altfor lite, og spiser altfor lite. Selv jeg og mange andre syns at jeg spiser veldig mye, men jeg veier 45 kg for det om. Jeg har hørt at hvis man begynner å trene, så legger man på seg (pga muskler) og blir fortere sulten ( noe som fører til mer spising). Men for mamma er det helt uaktuelt. Jeg er også ca 1.71 cm høy. Så hva skal jeg gjøre for å overbevise henne? Jeg er ganske spinkel og svak, men er veldig energisk i gymtimene på skolen. Mvh, jente 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Ja, trening vil være bra for deg, og som du er inne på kan du oppnå å legge på deg litt muskler hvis du starter å trene noe mer. Jeg vil anbefale deg å trene styrke, gjerne hjemme. Du trenger ikke vektutstyr eller slikt for å oppnå god styrketrening, men det er fint om du finner noe hjemme du kan benytte for å øke motstanden noe ved enkelte øvelser. Du kan utføre video 1 og video 2 som et styrkeprogram, og utføre programmet 2-3 ganger i uka, f.eks. mandag, onsdag og lørdag. 1-2 timer før du trener styrke bør du spise litt, f.eks. et par brødskiver med skinke og et glass melk. Direkte etter treningen bør du også få i deg litt næring, og hvis du liker f.eks. yoghurt, sjokolademelk eller cottage cheese med litt syltetøy så kan du gjerne innta noe slikt raskt etter trening. Sjokolademelk inneholder jo mye sukker, og er ikke så sunt å innta i hverdagen ellers, men direkte etter trening har kroppen behov for sukker og protein i tillegg til væske, og alt dette har du i sjokolademelken :) Derfor kan du gjerne drikke 0,4-0,5 liter i løpet av 15 minutter etter styrketreningen. Ellers bør kostholdet ditt være mest mulig variert, men bestå mest av disse matvarene:

  • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger uten sukker, havregryn, byggryn). Grove kornprodukter inneholder mye fiber som er bra for fordøyelsen og som gir en god metthetsfølelse.
  • Magre meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage cheese, yoghurter med lite sukker, ost av forskjellige slag)
  • Magre kjøtt- og kjøttprodukter (for eksempel kokt skinke, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
  • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc)
  • Egg
  • 2,5 frukt/bær og 2,5 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.
  • Sunne fettkilder som vegetabilske oljer, myke plantemargariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger.
  • Erter, bønner og linser.
  • Vann er den beste tørstedrikken

Komponer måltidene dine med matvarer fra listen ovenfor, og prøv å inkludere grønnsaker/frukt/bær til de fleste måltidene.

Start dagen med frokost og ta med deg en god matpakke til skolen. Gjerne også noe frukt og grønnsaker eller yoghurt med mysli som du kan spise som mellommåltider.  Middagen er et viktig måltid på dagen.  En god huskeregel kan være å "dele" inn tallerkenen i tre, fylle den med matvarer fra tre grupper:

1. 1/3 grønnsaker, frukt/bær 
2. 1/3 grov pasta/gryn/grov ris, poteter
3. 1/3 kjøtt, fisk, belgvekster (erter, bønner og linser).

Dersom du trener etter skolen er det viktig å planlegge å ha med seg nok mat slik at du har noe du kan enkelt kan spise etter treningen (se nedenfor).  

Du kan lese mer om hva som anbefales i et sunt og variert kosthold i denne artikkelen.

Dersom du synes det er vanskelig å øke mengden mat kan man øke inntaket av fett noe, da fett inneholder mye energi (kalorier) per gram og kan bidra til økt energiinntak uten at du må øke volumet så mye. Fortrinnsvis er det ønskelig at det er det sunne fettet som økes, altså umettet fett fra vegetabilske matvarer og fett fra fet fisk (makrell, laks, ørret etc). Eksempler på denne typen mat er myke plantemargariner (for eksempel vita hjertego’, soft flora), oljer (for eksempel rapsolje, solsikkeolje, olivenolje, soyaolje), avokado, majones, majonespålegg, nøtter og frø. Praktisk sett kan dette bety eksempelvis å bruke den myke margarinen på brødet, bruke mer olje i middagslagingen eller ha i litt nøtter og frø i frokostblandinge.

Ta i når du trener styrke og kjenn at musklene bli slitne. 

Du kan gjerne prøve å vise dette svaret til moren din. Kanskje er det lettere for henne å godta at du vil trene når hun ser at du har en plan for hvordan du vil trene, og at du ikke har noe ønske om å gå ned i vekt - snarere tvert i mot. 

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett