Hopp til hovedinnholdet

Hva bør kjæresten min gjøre/spise når hun må gå på krykker? 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei kjæresten min sliter med turbelent spising plutselig mye så til ingeting vet ho har hatt spiseforstyrrelse før og at hun var kraftig overvektig Hvilket hun ikke er nå men overvektig ho veie ca 90kg likt som meg og hun har idialvekt på 68-70kg jeg har idial på 83-85 kg Hun må opperere en brukket fot som har grodd skjeft men hun ble annbefalt og vente til vekta var mindre Vekten plager foten hennes daglig grunna utglidning i bruddet hva ska ho spise /gjøre når hun må gå på krykker Håper på fornuftig hjelp hilsen desperat hjelpende forloveden

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Følelseslivet kan ofte styre spisemønsteret og mengden mat man spiser. Spesielt gjelder dette i forhold til spiseforstyrrelser, der spisingen ofte kan være for å dekke over noe annet. 
Dette er en utfordring for deg, fordi du bekymrer deg for henne. Og det er en utfordring for henne da hun har et brudd i foten og bør derfor holde vekten under nede. 

Derfor bør du snakke med henne om det, og gjerne spørre om det er noe du kan gjøre for å hjelpe. Får hun støtte fra deg, både i forhold til å tilrettelegge deres felles kosthold, og følelsesmessig - slik at hun ikke blir sittende alene med problemene sine, så kan det bidra i positiv retning. 

Faren er jo også at hun blir sittende mye, for å unngå å belaste foten sin, og det gir jo et lavere energiforbruk - noe som gjør at hun legger enda lettere på seg. Kan dere finne på ting sammen, så er det kanskje en fordel. Noen ganger er det mulig å sykle eller være aktiv i basseng - selv med et brudd i foten. Det er også mulig å trene overkroppen på forskjellig vis, hvis hun har et ønske om å være mer i aktivitet. 

 

Vennlig hilsen fysioterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett