Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli kvitt kramper i forbindelse med fotballtrening

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem, jeg er en gutt på 16 som er overvektig, jeg spiller fotball. Men hver eneste trening så får jeg alltid kramper. Når vi er ferdig med alle øvelsene så er det helt bra men når vi faktisk skal spille lag mot lag så klarer jeg ikke det siden jeg kjenner at jeg krampa begynner å komme når jeg løfter beina og skyter ballen. Er det en måte å fjerne kramper eller en måte å ikke få det. Man var jo vondt tre dager etterpå. Jeg vil vise meg når vi spiller lag mot lag men klarer det ikke siden det er vondt 1) tar sånne magnesium tabbeleter kan det hjelpe? 2) hvordan kan jeg unngå å få kramper 5-20 min før vi er ferdig 3) er det pga at jeg er overvektig? 4) gir jeg for mye på oppvarming? 5) hva kan hjelpe Sorry for ett langt innlegg. Nydelig side fortsett med den gode jobben

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og for hyggelige ord! Så flott at du er så aktiv med fotball! Jeg skjønner at disse krampene er plagsomme for deg, og at de hindrer deg på trening. Kramper kan oppstå av ulike årsaker, og det er ikke alltid man vet hvorfor. Derfor blir det vanskelig å gi deg et fasitsvar, men jeg skal prøve å komme med noen råd.

1) Du skriver at du tar magnesiumtabletter, og det er mange som opplever effekt av det. Jeg vet ikke om det er bevist at det har effekt, men dette er noe du kan spørre legen din om. 

2) Kremer komme gjerne når musklene begynner å bli slitne, og særlig når man er sliten, og så tar i skikkelig - for eksempel i en spurt. Kramper har noe sammenheng dårlig form, så etterhvert som du blir i bedre form, kan det hende at du også vil få mindre kramper. Å tøye ut muskulaturen og massere den litt kan gjøre at krampene slipper litt opp. Så hvis du har mulighet, kan du prøve å tøye litt før dere begynner med spilldelen av treningen. Det kan også være lurt å begynne å tøye jevnlig, for eksempel etter treningen. 

Kramper har også noen sammenheng med dehydrering. Så pass på at du får i deg nok væske før, under og etter treningen.

3) Så vidt jeg vet har ikke kramper noen sammenheng med overvekt, men det er som sagt en sammenheng mellom kramper og dårlig form. Du skriver ikke noe om hvor mange fotballtreninger i uken dere har. Men hvis du har mulighet, går det an å ha en økt med egentrening i uken hvor du for eksempel løper en tur, eller løper intervaller - for å komme i enda bedre form. Du kan lese mer om hvordan du kan trene utholdenhet i artikkelen under. 

4) Det er vanskelig for meg å svare på om du gir for mye på oppvarmingen, men hvis du alltid er skikkelig sliten før dere begynner å spille, kan du forsøke å ta det litt roligere på begynnelsen av treningen. Oppvarming er imidlertid viktig både for å forebygge skader, og for å gjøre kroppen klar til å arbeide, så ikke hopp helt over den.

I og med at du er såpass plaget av kamper, anbefaler jeg deg å ta opp dette med legen din, sånn at du får sjekket at det ikke er noen andre årsaker til krampene. Da kan du også diskutere bruk av magnesium.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lagsport
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lagsport