Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg slutte med idretten min, eller fortsette?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som har satsen på én sport siden jeg var liten. Jeg har elsket denne sporten med hele mitt hjerte, men det siste året har jeg mistet mye av motivasjonen. Jeg har mistet litt interessen noe som går utover energien, treningsgleden og humøret generelt. Jeg synes det er veldig vanskelig å ta en avgjørelse om jeg skal slutte eller ikke, ettersom jeg føler jeg ikke har fått ut potensialet mitt, og denne sporten har vært en del av meg så lenge. Hvis jeg slutter har jeg fryktelig lyst til å starte med en annen sport, men jeg føler jeg er litt for "gammel" til å satse på en ny idrett. Jeg er redd for at jeg kanskje vil angre på at jeg sluttet, ikke finne noen fritidsaktivitet som jeg liker og skuffe treneren og foreldre. Jeg vet at jeg kun skal tenke på hva JEG vil, men jeg har ikke peiling på hva jeg skal velge.. Har dere noen tips?

Besvart 15.05.2019 19:44
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg, og at du er usikker på hva som er best å gjøre. Det er jo helt tydelig at denne idretten er en viktig del av deg og ditt liv. Samtidig er det vanskelig å opprettholde motivasjonen nå. 

Du må selv ta avgjørelsen om hva som er best, men jeg skal prøve å gi deg noen råd.

De aller fleste som driver med idrett vil i løpet av karrieren oppleve perioder med sviktende motivasjon, og hvor man ikke kjenner på mestring eller glede ved aktiviteten. Dette skjer med både breddeutøvere og toppidrettsutøvere. Slike perioder kan vare kort tid eller lengre tid, men det går som regel over. Og man kan faktisk lære mye av slike perioder.

Altså kan det godt hende at du vil oppleve at motivasjonen og gleden kommer tilbake, og da vil du jo være glad for at du holdt ut. Men å drive med noen i flere år som man egentlig ikke trives med lengre, er jo dumt. Da er det kanskje bedre å begynne med noe annet. 

Du har helt rett i at det er du må gjøre det som er riktig for DEG, uavhengig av hva andre mener. Men det kan allikevel være fint å rådføre seg med andre. Foreldrene dine og treneren din kjenner deg jo godt, og antakeligvis kan de hjelpe deg med denne avgjørelsen. 

Noen tips til deg er:

  • Snakk med noen om dette. 
  • Prøv å finne ut hva som er årsaken til den sviktende motivasjonen. Er det at resultatene uteblir, er det at idretten tar for mye tid sånn at du ikke har overskudd til noe annet, eller har det med det sosiale på treningene å gjøre? Når du vet årsaken, er det mye lettere å gjøre de riktige endringene.
  • Kan du kutte litt ned på treningen, og heller gjøre andre ting i tillegg? Du trenger jo ikke slutte helt, men prøve deg litt frem.
  • Kan du ta en pause fra idretten din på noen uker? Da får du kjent skikkelig på hvordan det vil være å ikke drive med den. Kanskje gjør det avgjørelsen enklere for deg.

Når det gjelder det at du er "for gammel" til å begynne med noe nytt, så kommer det helt an på hva du vil oppnå. Du vil naturligvis kunne ha mye glede av en annen idrett, og oppleve mestring her. Du er jo vant til å trene, og ferdighetene dine vil kunne ha en viss overføringsverdi mellom idretter, litt avhengig av hva slags idretter det er, naturligvis. Men dersom målet ditt er å bli profesjonell i en ny idrett, vil det være ulempe å starte så sent, uten at det er helt umulig. Det vi også avhenge noe av hva slags idretter det er snakk om, og hvor like de er. 

Men aller viktigst tenker jeg det er at du gir deg selv litt tid til å tenke over dette og prøve deg frem, og at du finner igjen gleden ved å drive med aktivitet, uansett om det er din gamle eller nye aktivitet. 

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Idrett = Engasjement

Fotballspiller (colourbox.com)

Visste du at hovedårsaken til at ungdom driver med idrett, er at det er gøy? Visste du at all idrettsungdom er medlem av bevegelsen ”engasjert ungdom”? Engasjert ungdom skal sette dine ønsker og meninger på dagsorden!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett