Hopp til hovedinnholdet

Har vondt øverst på skinnebeinet. Er det noe jeg bør bekymre meg for? Hvordan påvirker alkohol formen? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe en kamerat å få tilbake motivasjonen til trening?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
Hei:) Jeg er en gutt på snart 17 som har ambisjoner innenfor langrenn. Har vært en del sjuk og skadet i det siste, men er frisk og rask nå. Den siste uka har jeg trent veldig bra synes jeg, opp tidig hver morgen, gjennomføre ei økt på mellom 50min og 2:20 og stikke på jobb i 7 timer, og kanskje ta ei økt etter jobb. Opplegget har vørt strukturert og bra mener jeg. Jeg har tre spørsmål: 1. PGA at jeg har trent mye i det siste har jeg fått litt vondt øverst i skinnbeinet, like under kneet. Det er ikke noe voldsomt liksom, gjør litt vondt når jeg tar på det bare. Er dette noe jeg burde bekymre meg for? Er liksom litt lei av skader og sykdom.. 2. Jeg lurer på hvordan alkohol påvirker formen og gjennomført trening.. 3. Jeg har en kamerat som har mistet litt motivasjon ang. idretten han driver med. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe han med dette? takk:)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du har ambisjoner innenfor langrenn og at du er frisk og rask:)

1. Dette kan høres ut som slatterskne, men kan også være noe annet. Slatterskne er ikke farlig og kan trenes med, men blir ofte så vondt at trening vanskelig kan gjennomføres. Hvis plagene forblir eller øker ville jeg oppsøkt en idrettslege og fått en ordentlig undersøkelse.

2. Alkohol har en viss innvirkning på den fysiske formen, men ulik forskning har kommet fram til ulike resultater. Det som er sikkert er at alkohol virker dehydrerende, altså trekker væske ut fra blant annet muskulaturen vår, noe som er uheldig for den fysiske prestasjonsevnen. Trening dagen etter stort inntak av alkohol er ofte vanskelig å gjennomføre, men kan også være direkte farlig, siden kroppens væskebalanse ikke er stabil. En kan blant annet oppleve å bli overopphetet, siden kroppen ikke klarer å kvitte seg med varmen gjennom svette (siden kroppen inneholder for lite vann).

Litt informasjon om alkoholens virkning på kroppen:
Produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron kan synke (Folkehelseinstiuttet, 2004)
Konsentrasjonen av stresshormonet kortison øker. I kombinasjon med mindre testosteron kan dette over lengre tid medføre nedbryting av muskelmasse. (Folkehelseinstiuttet, 2004)
Når man inntar alkohol, prøver kroppen å kvitte seg med denne giften så fort som mulig. Nyrene bruker derfor store mengder væske for å kvitte seg med alkoholen. Dette fører til dehydrering; altså væsketap. Vann spiller en kritisk rolle i muskeloppbyggingsprosessen og bare en liten dehydrasjon kan hemme denne mye. (Nalewanyj, Sean, 2007)
Samtidig som kroppen prøver å kvitte seg med alkoholen, bruker den også store mengder vitaminer og mineraler for å utføre denne prosessen (blant annet vitamin b og c, kalsium og sink). Dette fører også til at kroppen ikke fungerer optimalt, derav vanskeligere muskelvekst og muskelvedlikehold. (Nalewanyj, Sean, 2007)

Alkoholinntak ødelegger altså for mulig trening dagen etter inntaket. Dersom du ikke inntar for store mengder de gangene du drikker alkohol, og ikke drikker ofte (hver uke) tror jeg ikke du kommer i dårligere fysisk form generelt.

3. Det kan være vanskelig å gi noen motivasjon for trening. Det beste er om motivasjonen kommer innenfra, men også ytre motivasjon kan fungere. Du kan f.eks. tilby å være med å trene, eller vise til noen alternative treningsmetoder/treningsformer enn de han bedriver nå. Ofte trengs variasjon i treningen for å opprettholde motivasjonen over lang tid. Kanskje han kan gjøre noen endringer i treningsprogrammet, slik at trening kan opprettholdes, men treningsmetoder kan varieres.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om stipend og støtte?

Kan du få støtte til å ta Vg2 i utlandet?