Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skade meg ved å løfte tunge vekter?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 14 og har trent rundt et halvt år. jeg trener litt tungt, 50-70 kg, det er mange av venna mine som sier at jeg kommer til å skade meg. men jeg tror ikke jeg gjør det. hadde vært glad om jeg hadde fått svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

 

Det anbefales prinsipielt å ikke trene med tunge vekter i ung alder, og grunnen er at skjelettet fortsatt er i vekst. Når skjelettet er i vekst består knoklenes ender av mykere substans enn hardt bein. Disse myke endene kan ta skade av veldig tunge løft. Det anbefales å tilpasse eventuell ytre belastning slik at du alltid klarer minimum 6-8 repetisjoner hver serie. Hvis du ikke orker 6-8 repetisjoner i strekk er belastningen for stor. Det er absolutt ingen garanti for at du vil skade deg ved å løfte tyngre, men muligheten er der, og konsekvensene kan komme flere år etter skaden er gjort. For sikkerhets skyld vil jeg derfor anbefale deg å tilpasse eventuelle vekter slik at du hver serie klarer minimum 6-8 repetisjoner uten pause. 

 

Styrketrening, så lenge det ikke er for tungt, gir faktisk en veldig gunstig effekt på utviklingen av skjelettet i tillegg til muskulaturen. Fortsett derfor å trene styrke, men kanskje med litt mindre vekter og heller noen flere repetisjoner.

 

Lykke til videre!


Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett