Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å gifte bort barnet sitt i Norge hvis barnet er fra en annen kultur?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en skoleoppgave om "Tvangsekteskap" og jeg lurte på om det er lov å gifte bort barnet sitt i Norge hvis barnet er fra en annen kultur? Og hva skjer dersom foreldrene drar til utlandet med barnet og deretter forlater de han/hun?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei det er ikke lov til å gifte bort barnet sitt selvom barnet er fra en annen kultur.

Her i Norge og i svært mange andre land er det forbudt å gifte bort sitt barn dersom barnet ikke ønsker å gifte seg. Tvangsekteskap er forbudt. I Norge og i mange andre land er det 18 års aldersgrense for å gifte seg og den som skal giftes må selv ønske dette og ville ha den en skal gifte seg med. Forbudet mot tvangsekteskap gjelder for alle som bor i Norge uansett hva slags land eller kultur personen kommer fra opprinnelig.

Til tross for dette forbudet er det noen foreldre som mener de kan bestemme hvem deres barn skal gifte seg med, og noen ganger arrangerer de slike bryllup i utlandet. Dette er ikke lov! Dersom noen er bekymret for å bli giftet bort mot sin vilje her i Norge eller i utlandet så må de be om hjelp. Det kan være svært vanskelig å hjelpe noen som er tatt med til utlandet, så dersom noen frykter at de skal bli giftet bort i utlandet eller etterlatt der, er det best å be om hjelp før man reiser ut av landet.

Jeg vil anbefale denne jenta eller gutten å snakke med en voksen om sine bekymringer. Kanskje rådgiver på skolen eller kontaktlærer, eller det er mulig å ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Dit kan en ringe gratis og få gode råd og hjelp. Telefonnummeret dit er 815 55 201.

Dersom noen er i utlandet allerede og trenger hjelp, må personen ta kontakt med den norske utenriksstasjonen/ambassaden i det aktuelle landet eller i et naboland (dersom landet en er i ikke har noen norsk ambassaden).

Nedenfor finner du noen artikler. Når du leser disse vil du få mer informansjon om hva tvangsekteskap er, om forbudet mot tvangsekteskap og hva en skal gjøre dersom en er bekymret for å bli tvangsgiftet bort i utlandet.

Lykke til med skoleoppgaven din!

med vennlig hilsen
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap