Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at jeg blir tvangsgiftet. Jeg vil gifte meg for kjærlighet men får ikke treffe gutter, hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Bestemoren min snakker om ekteskap hele tiden, og forteller hvor bra det er og at det er viktig for jenter. Hun vil veldig gjerne at jeg skal gifte meg nå liksom. Jeg har ikke noe imot med å gifte meg, men ikke før jeg blir minst 20. Og vi jeg skal gifte meg så skal jeg gifte meg med en gutt jeg kjenner og elsker. Jeg er fra chechenya, og vi har strenge regler. Jeg har en bror på 23, og før for 1 år siden fikk han vite at jeg hadde hatt en kjæreste, og han truet meg med å komme til chechenya og drepe meg. Jeg var den gang i chechenya, og han var i norge, men vi er alle nå i norge. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, han vet jo at jeg en dag må gifte meg, og han er imot tvangsekteskap, og han vil at jeg skal gifte meg med en jeg elsker, men hvordan kan jeg elske en person uten å ha kontakt. Jeg for ikke lov til å snakke med gutter, jeg forstår ikke hva han mener. Det er sikker vanklig for dere å svare også, men prøv er dere snille.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Er du reelt redd for at du blir tvangsgiftet er det viktig at du oppsøker hjelp. Tvangsgifte er ulovlig i Norge og en krenkelse av dine menneskerettigheter. Det er godt du har støtte fra broren din på dette. Om du likevel er redd for dette bør du ta kontakt med krisesenter, politi og bor du i Oslo, Enerhaugen familievernkontor.

Det er ikke lett å vokse opp mellom to kulturer. Det som er viktig i en kultur er på grensen til å være ulovlig i en annen. Synet på barn og barndom er kanskje forskjellig i Norge og Tchetchenia. Tydeligvis også i forhold til dating og forhold kontakt mellom jenter og gutter.

Du er fortsatt ganske ung, det er mange arenaer for deg å møte gutter. Skole, studier, på shopping med venner osv. Det er også mange Norske foreldre er også bekymret når ungdommen deres begynner å treffe det motsatte kjønn. De vil også vite hvem barna velger og at de er bra nok. Forskjellen er at i Norge vet foreldre at barn kan bestemme selv hvem de vil gifte seg med, selv om foreldre er uenige. De truer ikke med drap.

Legger ved noen artikler.

Du kommer nok til å treffe noen, gi deg selv tid! Er du redd, MÅ du skaffe deg hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer

Barneloven

Skater (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap