Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å treffe fetterne mine?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 12 1/2 år jeg lurer på om foreldrene mine har rett til å nekte meg å snakke med fetterene mine. I fjor ble jeg kjent med sønnene til brødrene til pappa. En av demine som er 19 eller 20 fikk nummeret mitt og vi snakket sammen og det var veldig hyggelig. Han var som en storebror for meg, og jeg har ønsket meg en storebror veldig lenge. Men foreldrene mine nekter meg å snakke med han jeg sletta nummeret hans og jeg gråt veldig mye den dagen. Faren min har ikke et godt forhold til brødrene hans. PS: jeg er fra Irak og er muslim.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan godt forstå at du ønsker å ha kontakt med fetterne dine! Det hørtes fint ut å ha en slik samtale du beskriver, en samtale som gjorde at fetteren din føltes som en bror for deg.

Du spør om foreldrene dine kan nekte deg å ha kontakt med fetterne dine. Det kan de dessverre. Det er slik, at frem til du blir 18 år er det foreldrene dine som kan bestemme hvem i familien du skal ha kontakt med og ikke. Dette står det om i barneloven. Den gjelder for barn og unge under 18 år, og sier blant annet noe om foreldrenes plikter overfor barna, og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Hovedpoenget i dette tilfellet er at foreldre har ansvar for barna sine frem til de fyller 18 år, og gjennom det ansvaret kan foreldre også kontrollere barna sine.

Men i barneloven står det også, at foreldre har plikt til å lytte til barnas ønsker og behov - mer og mer jo eldre de blir. Så derfor vil jeg oppfordre deg til å prate med foreldrene dine om ønsket ditt. Forsøk å prat med dem på et tidspunkt der det er rolig og god stemning, og ingen i utgangspunktet er sinte på hverandre. Da pleier det å være best sjanse for å bli lytta til. Fortell dem hvor fint det føltes for deg å få snakke med fetterne dine. Fortell dem hvorfor du ønsker å ha kontakt og at dette er viktig for deg. Forhåpentligvis vil dette få dem til å forstå deg bedre, og på bakgrunn av det kan det hende de endrer mening. Det er jo ikke slik at faren din trenger å ha et godt forhold til broren sin selv om du og fetterne dine treffes! Og hvem vet - kanskje ting kan repareres dersom dere barna får god kontakt og viser de voksne at det er mulig? Jeg syns uansett du har krav på å få vite hva som er grunnen til at faren din ikke ønsker kontakt med den delen av familien sin, så du har en sjanse til å forstå situasjonen du er en del av!

Hvis du syns det blir for vanskelig å prate med faren din er det mulig å ta kontakt med noe som heter familievernkontor. Du kan ta kontakt selv som barn, du trenger ikke si ifra til foreldrene dine først hvis du ikke vil. På et familievernkontor jobber psykologer og familieterapeuter som er vant til å snakke med familier om den typen konflikter du tar opp her. Du kan enten gå dit alene og få råd, eller dere kan gå alle sammen og få en felles samtale. 

Jeg håper dette ga noen svar! Les også de artiklene jeg har lagt ved under. De har flere tips. Jeg ønsker deg lykke til, håper foreldrene dine vil lytte til dine ønsker om å ha kontakt med fetterne dine.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie